Artículos - Deportes

EL GIMNÀSTIC CLUB

EL GIMNÀSTIC CLUB

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núm.17, feber de 2007

Quan parlem de clubs esportius de Banyoles, pensem en esports com la natació, el rem, el futbol, el tenis,.... però en trobem un, del que en Ventura Pau ens parla el seu recull "75 anys de deport a Banyoles", del que se'n sap ben poca cosa i que durant mitja dècada va estar actiu a Banyoles: el Gimnàstic Club. El naixement d'aquest, a l'igual que passà amb altres clubs, fou fruit de les inquietuds d'un grup de joves que practicants d'aquest esport no tenien un lloc on poder-lo dur a terme. Uns, a les golfes de casa seva tenien instal·lades unes anelles, una corda o quelcom que els permetés mantenir una forma física. Altres els practicaven a les escoles, normalment religioses, on estudiaven, com ara els Hermanos, el Collell o fins i tot als Maristes de Girona o la Salle de Figueres.

Es per això, que en arribar les vacances i tornar a casa, molts d'ells es trobaren amb la necessitat d'un lloc on poder seguir el seu entrenament. Fou així com l'estiu de l'any 1932, un grup d'aquests joves, decidí buscar un local on poder-s'hi instal·lar per practicar el seu esport. Prop de la plaça del Monestir, el pare d'un d'ells els va deixar una sala on només van tenir-hi que aixecar una paret, i així naixia el Gimnàstic Club. Entre els primers associats hi havia de tot: des d'estudiants en període de vacances, fins a treballadors de tots tipus, fusters, pintors,... Tota aquella gent que d'una manera o altre volien enfortir el seu cos, van trobar en aquesta associació un lloc on poder fer realitat els seus objectius.

Pocs mesos desprès d'estar en marxa, es tingueren que traslladar de local i ho van fer al pis de dalt d'unes quadres que hi havia al carrer de la Barca, situades, segons diu en Ventura Pau: "on des de fa molts anys Casa Nostra hi ha construït una casa". Quan es van traslladar al nou local, el número de socis ja havia crescut força, i això els permeté comprar diferents aparells: paralel·les, barres fixes, anelles, cordes, aparells de boxa,.... i fins i tot van poder-hi fer, en un racó, una petita dutxa, tot i que , a l'estiu en acabar la sessió "una capbussada a l'estany hi era obligada".

A començaments de 1934 i amb un número de socis cada cop mes elevat, el local se'ls va quedar petit i en van traslladar a un altre de mes gran, al carrer de Colom.

Eren un grup de gent amb molta empenta i bona voluntat, però el que no tenien era qui els guies en els exercicis, i es per aquest motiu que els va anar molt i molt be l'ajuda aportada per un dels socis, que tenia contactes amb França, on a mes de residir-hi uns quants anys, havia practicat el gimnàs. Aquest els portà llibres i els ensenyà a combinar els esforços físics amb la respiració, evitant els esforços inútils. També els va ser de gran ajut, els components d'un circ que durant uns quants mesos va tenir la seva carpa instal·lada a la Plaça de les Rodes, i que els van ensenyar a fer diferents exercicis, com les "volteretes" en la barra fixa o els salts i doble salts en el trampolí.

L'afecció a la gimnàstica va anar creixent, arribant a tenir mes d'un centenar de socis, sent el grup mes nombrós els que practicaven la boxa. Es per això, que amb l'ajut del GEiEG es va organitzar al Cine Modern una vetllada de boxa, on el ring estava situat a l'escenari. L'èxit d'aquesta vetllada, va fer que proposessin a l'Ajuntament repetir l'experiència en les festes d'agost de l'any 1935, cosa que aquests van acceptar. Al festival van participar-hi en Gironès, campió d'Europa de pesos ploma, i l'Alcalà, campió de Catalunya de pesos mitjans, i aspirant al títol nacional.

I quan les coses semblava que anaven d'allò mes be per la nova entitat, arribà la Guerra del 1936. Amb ella va desaparèixer aquest Club, que com deia en Ventura Pau, que en fou soci durant aquests anys "si ve no varem tenir estatuts, ni escut, fórem tant romàntics per a tenir un himne que el cantàvem quan anàvem d'excursió".

Bookmark and Share