Artículos - Deportes

EL BANYOLES ESQUI CLUB

EL BANYOLES ESQUI CLUB

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núm.28, gener de 2008, pg.49

Ara que arriba l'hivern, sembla adient parlar de l'esport rei d'aquesta estació de l'any: l'esqui. Tot i que, al pas que anem, al final tindrem que parlar de l'esquí aquàtic mes que de l'esquí a la neu. Encara que de fet no diria res que no que no hagi existit i mes a casa nostra, doncs ja fa molts anys, quan als anys seixanta a Banyoles es va començar a practicar l'esquí nàutic, molts d'aquells esquiadors provenien de l'esquí de neu i no era estrany que alguna de les proves a l'estany formés part d'una combinada aigua-neu.

Que lluny queden aquells temps en que tot just baixant del tren a l'estació d'esquí de La Molina ja et podies calçar els esquis i agafar el remuntador allà mateix. Sort en tenim del canons que fan neu artificial. I he parlat de l'estació de la Molina, per que Catalunya te l'honor de ser la pionera, a l'estat espanyol, en la pràctica d'aquest esport. L'any 1908, o sigui que enguany en celebrem el centenari, un grup de socis del Centre Excursionista de Catalunya fan la primera baixada als Rasos de Peguera i la primera estació que va obrir les seves portes, fou precisament la de La Molina l'any 1943, inaugurant aquell mateix any el primer remuntador de l'estat, el de la Font Calenta.

A Banyoles, però, tot i que diferents grups de joves practicaren aquest esport, encara tindran que passar uns quants anys per que formin un grup esportiu. Serà el 29 de març de 1972, el mateix any que en Paquito Fernandez Ochoa aconseguís la medalla d'or a Saporo, que de la ma d'en Pere Lluís Lavall, es crea la Secció d'Esquí del Centre Excursionista de Banyoles, i aquell mateix any inscrivien a la Federació els 25 noms necessaris per tal de ser reconeguts.

Poc a poc el nombre d'afeccionats anà creixent, augmentant també les participacions en competicions tant de caire provincial com regional; però el fet de que la direcció del Centre entenia l'esport d'una altra manera, no tant competitiu, va fer que poc a poc s'anessin deslligant i formessin una associació pròpia, tal i com informava el propi president del Centre Excursionista a l'Assemblea duta a terme el 25 de juny de 1975. D'aquests curs tres anys de vida dins els Centre Excursionista, caldria destacar a nivell social, l'organització dels tres "Campionats Socials d'Esquí" duts a terme a La Molina, entre els anys 1973 i 1975.

Paral·lelament a la desaparició de la secció d'esquí del Centre, l'any 1974, naixia el Banyoles Esquí Club. El seu primer president fou en Joan Tarradas, que com tots els clubs acabats de néixer, va tenir que enfrontar-se amb uns inicis durs, però que amb els dotze anys que va estar-hi al capdavant el va portar a assolir una xifra de socis que ratllava els 700, convertint-se d'aquesta manera en el tercer club de la ciutat en número d'associats.

Quan el 1986 va deixar la presidència, en va agafar el relleu l'Angel Dutras, el qual, durant el seus deu anys de mandat va dotar al Club de l'actual Seu Social a Can Quim del Rec, i va potenciar un equip de competició, amb gent jove que va obtenir molts bons resultats.

El 1996 el timó de l'entitat passa a mans d'en Josep Figueras, a qui se li te que atribuir el mèrit de consolidar el club dins la ciutat, apropant-lo a altres entitats, a la gent del poble i de la comarca.

I per últim cal esmentar amb en Joaquim Tarradas, nebot del que fou fundador del Club, i que des del 2004 es l'actual president, a qui li desitjo una bona singladura al capdavant d'aquesta entitat.

Bookmark and Share