Artículos - Deportes

EL FOMENTO DE CULTURA Y ESPORT VS. EL GERONA ESPORT

EL  FOMENTO DE CULTURA Y  ESPORT VS. EL GERONA ESPORT

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núm.20, maig de 2007.

El futbol a Banyoles, tal i com podem llegir en el llibre "75 anys d'història del futbol banyolí" va néixer la festa major del 1913, de la ma del "Fomento de Cultura y Sport"; però remenant la premsa de l'època he pogut trobar que el decurs d'aquell any i ja abans de la data esmentada, es van fer un seguit de partits contra l'equip gironí "Gerona Sport".

El primer es va dur a terme el diumenge 15 de juny, davant d'un números públic, tal i com diu la premsa: "al acto concurrió un público mas que regular, formado en su mayor parte por señoritas de la distinguida sociedad bañolense". L'encontre, disputat entre els primers equips de les dues entitats, va acabar amb un resultat favorable als visitants de 2 a 0. Per part del banyolins l'alineació fou la següent: a la porteria Castañer; a la defensa, Esparch i Mata; a la mitja, Costa, M.Garcia i Llorens; i a la davantera, Curos, Font (que fou substituit a la segona part per l'Ill), Bosch (que fou el capità), Durán i Freixa.

Tot i el resultat advers, el Diario de Gerona del 19 de juny diu que s'ha de tenir en compte el poc temps que te aquesta secció de esportiva i que "debido al escaso entrenamiento y a las pocas nociones que tienen del juego, no pudieron marcar ningun gol a su favor, pero a pesar de esto defendieronse bastante bien. Con un entrenamiento constante pronto estaran a la altura de poderse presentar ante un team de primera categoria", i destaca les actuacions del porter Castañe, "que demostró entender bastante el juego y tener un buen entrenamiento" i la dels jugadors Espart, Mata, Llorens i Ill, per acabar dient que els del "Gerona Sport" preguen que facin arribar el seu agraïment "a los Señores de Fomento y Cultura y Sport, y en especial a las señoritas que honraron con su presencia el lunch".

El 6 de juliol, foren els equips infantil d'ambdues entitats els que es van enfrentar, guanyant els gironins per un 2-0. Uns dies abans però, la premsa ja en parlava d'aquest partit exhortant a la població banyolina a animar als jugadors: "..el público inteligente de aquella villa sabrá aplaudir a los pequeños sport- mans que en el juego del foot-ball tiene". Els components de l'equip banyolí foren: P.Mata a la porteria; J.Mata i Queralt a la defensa; Esparch, Tresserras i Bonavia a la mitja; i Surroca, Malagelada, Riera, Terradas i F.Mata a la davantera. D'entre tots ells, el Diario de Gerona de data 10 destaca el joc fet per J.Mata, Riera, Queralt, Tresserras i Bonavia.

El divendres dia 15, del mes següent, en plena festa major, es duia a terme un altra partit entre els primers equips. El resultat final fou un altra cop desfavorable per l'equip de casa, que van perdre per 3 a 0.

Abans d'acabar l'any, encara es van enfrontar dos cops mes: un, el 14 de setembre, a Banyoles " a las cuatro de la tarde en el Campo de Marte" i l'altre el 14 de desembre, però aquest cop al camp que el gironins tenien cedits a La Devesa. Sobre aquests darrers no he pogut esbrinar el resultat, tot i que, del últim, uns dies abans la premsa deia: "Dada la igualdad de los equipos que van a contender, se espera un partido reñidísimo, cuyo resultado es difícil predecir. Los aficionados al football lo esperan con gran interés por tratarse de un partido de revancha en el que trata de desquitarse de una derrota que hace tiempo sufrió uno de estos equipos del que mañana tendrá en frente", cosa que ens demostra que en poc temps, tal i com ja vaticinava el mateix diari el mes de juny, l'equip banyolí prometia ser un bon contrincant.

Bookmark and Share