Artículos - Deportes

DE GALLS, GALLINES I ÀNECS

DE GALLS, GALLINES I ÀNECS

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núm.31, abril 2008, p.59.

Repassant documents de les darreries del segle XIX van haver-hi dues notícies esportives que em van cridar l'atenció. La primera d'elles, la vaig llegir en una instància presentada a l'Ajuntament de Banyoles, l'any 1890 i concretament en la del mes d'octubre, on un tal Salvador Dilmer i Riera demana si podria establir un "tiro de gallinas, patos y demas aves" en una "casita pesquera" que ell utilitzava i que era propietat de Carles Vila de Ameller (és la pesquera número 4, tot just davant del Passatge del Rec de Guèmol). Pel que explica, nomes vol fer-ho per la festa major "y se verificará para mayor precaución con escopeta de las llamadas de salón al objeto de evitar el que los proyectiles no lleguen al otro lado de la laguna".

En un principi la noticia tampoc sembla que sigui res de l'altre món, ja que el primer que vaig pensar és que es tractava d'un lloc de guaita, des d'on esperar el pas d'aquests animals, però el que em va donar que pensar és quan llegint una entrevista que se li va fer el mes de maig de l'any 1980 a en Miquel Masgrau "Paquel" aquest comenta quelcom relatiu a un concurs que es duia a terme als anys vint i que ell anomena "la caça de l'ànec", on explica que aquest "d'esportiu potser no n'era molt, però divertit si", i detalla que, "els ànecs per al concurs els compraven a can Teixidor del Terme per que deien que estaven entrenats per nedar pels recs de Ca n'Hort". Aleshores va estar quan vaig associar les dues notícies i em va fer recordar l'anomenat "tiro al pichón" on els caçadors amb la seva escopeta preparada, esperen que els deixin anar les preses, a les que han d'abatre abans no volin massa lluny.

L'altra notícia, o millor dit grup de notícies a la que feia referència, van aparèixer tot just al començaments del segle XX. La primera d'elles el 12 d'agost de 1900 al Diario de Gerona, on diu que "En Bañolas unos cuantos aficionados al sport gallístico han organizado una riña de gallos ingleses, gue se celebrará esta mañana." Uns mesos mes tard, el 17 d'octubre, el mateix diari, fent esment als actes que es duran a terme a Banyoles, amb motiu de les festes de Sant Martirià, diu que "·... el Sport Gallista anuncia grandes riñas...", i per acabar, i seguint amb el mateix rotatiu, el 12 d'abril de 1901 especifica que "En el salón de «Las Odaliscas» tendrá lugar el domingo por la mañana una riña de gallos. Los gallos que han de reñir son de Barcelona, de esta ciudad (Girona) y de Bañolas." Pel que sembla aquesta associació, l'Sport Gallista, que fins i tot ensinistrava els seus propis animals, tenia la seva seu a Cal Nunci de la plaça dels Turers, i es dedicava, com hem vist, a la lluita de galls, un "esport" que originari dels països asiàtics fou introduït a llatinoamèrica pel conqueridors espanyols i que segons resa la notícia, a Banyoles s'oferia com a espectacle, al igual que les "... grandes regatas en el Lago" o els "grandes fuegos". Un espectacle sobre el que l'escriptor i periodista italià Edmundo d'Amics va dir que era, tal i com reproduia el mateix Diario de Gerona, "... uno de los espectáculos más repulsivos, palideciendo á su lado la misma brutalidad de la lidia taurina…."

Bookmark and Share