Artículos - Deportes

COM VA COMNEÇAR ... EL FUTBOL

COM VA COMNEÇAR ... EL FUTBOL

Els Colors del Pla de l'Estany
núm. 242, febrer 2020, p.53.

De l'any 1592 tenim noticies de que dos personatges banyolins de bona família, mentre jugaven a pilota de vent “tingueren entre ells algunas rahons”. I precisament va ser al llarg d'aquest segle quan el joc de pilota de vent —un recipient amb vent, embolcallat amb draps o pells— va viure el seu segle d'esplendor.

Però hauran de passar més de 300 anys fins trobar constància escrita d'algun partit dut a terme Banyoles. Serà al llarg dels mesos de juny i juliol de 1913. Any en que, coincidint amb les festes de la Mare de Déu d'agost Francisco Ballesteros, oficial de telègrafs de la ciutat, de la mà del «Fomento de Cultura y Sport», va fundar el F.C. Banyoles.

A partir d'aquest moment s’anirien creant altres equips, tots de vida molt curta, entre ells la Penya Àguiles, el Ràpid F.C i el Centre d'Esports Banyoles. Desapareguts tots aquests, a finals de1927 un grup de socis del Club Natació Banyoles, proposaren a l'assemblea de l'entitat que a banda de la natació també gestiones una secció de futbol. La proposta fou acceptada, però greus incidents sorgits entre les dues seccions esportives, van provocar que a finals de 1929 es decidís eliminar-la. Anys més tard, el 1933, al Centre Parroquial es formava un equip en el que jugaven afiliats i simpatitzants, alguns dels quals, a poc a poc, foren fitxats pel F.C. Banyoles.

Malauradament, amb l'arribada de la Guerra Civil, aquest equip va desaparèixer, de la mateixa manera que li va passar al F.C.Banyoles, que no tornaria a reeixir fins l'any 1940 de la mà del Cercle de Catòlics. Dos anys més tard, el 1942 naixia el Club Deportiu Banyoles.

Varen ser uns temps difícils, com reconeixia la revista Horizontes el gener de 1947 on deia «nadie desconoce que es un hecho evidente la desaparición del futbol en nuestra ciudad». Sortosament varen poder sortir de l'escull i al final de la temporada 1956-57 el C.D. Banyoles puja per primer cop a Tercera Divisió, categoria que va tornar a assolir la temporada 1982-83 fins que el 1991, aconseguia la seva màxima classificació històrica, quedant 3r de la Tercera Divisió Nacional.

En aquests darrers anys, i si bé al llarg de diverses temporades el primer equip va mantenir la Tercera Divisió, però la crisi econòmica va comportar la baixa dels principals espònsors, el que va afectar al manteniment de la categoria.

Actualment ha recuperat la Tercera Divisió, on per història és la categoria que li correspon.

Paral·lelament al C.D.Banyoles, el 30 de novembre de 2006 es funda l'Atlètic Club Banyoles, que si bé té com a objectiu principal la pràctica d'aquest esport, també organitza diverses activitats lúdiques i culturals durant els partits que disputa a casa.

Bookmark and Share