Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR... LA HÍPICA

COM VA COMENÇAR... LA HÍPICA

ls Colors del Pla de l'Estany
núm.263, novembre 2021, p.50.

Segons la revista Horizontes, Banyoles no va veure una prova hípica fins l'abril de 1969, quan el passeig Dalmau va ser l'escenari de l'arribada de la segona etapa del I Raid Hipico de Gerona. Però encara tindrien que passar uns anys per que aquest esport es consolides i donés lloc a una agrupació hípica, el Club Hípic Banyoles, el quals l'any 1974, van recuperar la tradicional desfilada hípica de Sant Antoni Abat, que s'havia deixat de celebrar a començaments dels anys seixanta.

El 1976, per les festes d'agost, organitza una gymkhana de cavalls amb obstacles i concurs de doma; i per de Sant Martirià, el I Raid Hípic de Banyoles. L'any 1979, l'associació proposa a l'Ajuntament que traslladi la Fira de Sant Martirià, que sempre s'havia celebrat el 24 de novembre, al diumenge més proper. Proposta que fou acceptada i que va comportar al redòs de la Fira poc a poc s'organitzessin més actes.

A partir de llavors organitzaran tot un degoteig d'activitats que els durà a començaments dels anys vuitanta a negociar amb l'Ajuntament per que els cedeixi provisionalment uns terrenys a la Draga, on poder celebrar el Campionat Provincial de Girona. D'aquesta manera el 23 de juny de 1983 s'inaugurava de forma oficiosa la pista de 4.000 metres quadrats que durant uns anys va estar gestionada pel Club Hípic. Eren una entitat consolidada que amb els anys havien recuperat la Festa de Sant Antoni; participat, des de 1979, en la Fira de Sant Martirià; en la Cavalcada de Reis, des de 1977; en la Processó dels Dolors, des de 1978; així com en qualsevol acte social o festiu que se'ls demanés. Serà en aquests anys, concretament el 27 de juliol de 1981 que el Club adoptarà el nom de Societat Sportiva Grup Hípic Banyoles.

A finals de 1983, una escissió en el sí de l'associació durà a un grup de socis a establir-se pel seu compte, creant el Club Hípic Comarcal del Pla de l'Estany, mentre que la resta, que com a club social domiciliat al carrer de les Rotes tindrà una durada de pocs anys, mantindrà el nom primitiu, tot i que per normativa legal va tenir que canviar grup per club, passant-se a nomenar Club Hípic de Banyoles.

Per la seva banda el Club Hípic Comarcal, davant la impossibilitat de que l'Ajuntament els hi prorrogués la cessió dels terrenys de La Draga, en van adquirir uns al Prat Dallas, al municipi de Porqueres. Les primeres instal·lacions foren inaugurades el 29 de novembre de 1987, en uns terrenys de més de 12.000 m². Es varen seguir organitzant cursets, concursos, classes particulars, festes a l'estiu, així com cavalcades per la comarca i fora d'ella; a la vegada es va seguir organitzant la festa de Sant Antoni i participant a la processó dels Dolors. Finalment el dia 1 de maig de 1992 es va dur a terme la inauguració oficial de totes les instal·lacions acabades, amb la participació de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Bookmark and Share