Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR... ELS ESCACS

COM VA COMENÇAR... ELS ESCACS

Els Colors del Pla de l'Estany
núm. 248, agost 2020, p.56.

A Banyoles, la referència més antiga pel que fa a una societat d'escacs es remunta a l'any 1934 amb la constitució d'un club d'escacs amb seu social a l'Hotel Flora que malauradament desapareixerà l'any 1936. I no serà fins a principis dels anys seixanta en que es tornarà a parlar d'escacs, quan un grup d'aficionats l'any 1962 funden el Club Ajedrez Banyoles.

L'any següent ja organitzen un «Campeonato Local de Ajedrez» i un any més tard es comença a parlar de la fusió del club d'escacs amb el Centre Excursionista de Banyoles, un fet que es fa realitat el 19 de març de 1964 quan l'Assemblea General de l'entitat reconeix al club d'escacs com una nova secció.

En un principi les coses varen marxar força bé i fins i tot el mes d'agost d'aquell any aconseguien conformar una junta complerta, però no per molt temps, doncs el juliol de 1965 es constituïen com a societat autònoma i creaven el Club Ajedrez Bañolas, club que l'any 1967 es proclama sots campió de Catalunya, un títol que repeteix a l'any següent. Però tot i seguir organitzant competicions, a començaments de la dècada dels setanta aquest club desapareix, tot i que per poc temps, doncs l'agost de 1974, renaixia amb el nom de Club Escacs Banyoles, integrant-se al Cercle de Catòlics i Comarca..

Amb poc més de 10 jugadors va participar al Campionat Provincial de Tercera Categoria, quedant classificats en primer lloc i obtenint d'aquesta manera el dret a pujar de categoria. Fou el mateix any que obtingueren el tercer lloc en el Campionat d'Espanya Postal. L'any següent, el 1975, tornen a quedar campions de la seva categoria provincial, el que els fa pujar a primera categoria, a la vegada que quedaven subcampions de Catalunya. .

Els anys setanta i vuitanta varen ser un anys de bonança, proclamant-se diversos anys campions en la Primera Categoria Provincial i aconseguint l'ascens a la segona divisió catalana el 1984. Però la venda per part del Cercle dels Catòlics, del local que ocupaven al carrer de l'Abeurador, del que n'eren propietaris, va dur de nou a la desaparició del Club..

Desprès d'uns anys d'inactivitat, l'any 1996 el club d'escacs es refunda de nou però quasi bé començant de nou. Amb molt d'esforç van pujant de categories i finalment l'any 2016, arriba a la màxima categoria, la Divisió d'Honor. Una categoria en la que hi ha jugadors amateurs i professionals, un fet, aquest darrer, que comporta que els banyolins no puguin mantenir la categoria, ja que entre les condicions per mantenir-se en aquesta està la de comptar entre els seus jugadors amb dos mestres internacionals, cosa que quan van aconseguir l'ascens acomplien gràcies a un espònsor que tenien. Malauradament, la pèrdua d'aquest espònsor va fer que baixessin de categoria i es mantinguessin en Primera Divisió, tot esperant poder fer el salt de nou a la màxima categoria, tant bon punt les condicions econòmiques ho permetin.

Bookmark and Share