Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR... EL WATERPOLO

COM VA COMENÇAR... EL WATERPOLO

Els Colors del Pla de l'Estany
núm. 247, juliol 2020, p.60.

Si bé a Banyoles, la història del C.N. Banyoles va lligada a la història de la natació, podem dir el mateix del waterpolo, del que es va veure una primera demostració durant les festes d'agost de l'any 1924, quan l’Ajuntament, organitzà un festival de natació a l’estany.

Dos anys més tard, l'any 1926, quan el Club «construí» la seva primera piscina, — dues plataformes unides entre si per files de sureres— aprofità per construir-hi també un camp de waterpolo. Des de llavors, i tret dels anys en que va estar tancat el Club, las seccions de natació i waterpolo, sempre han estat molt lligades, i més durant les primeres dècades, en que els mateixos nedadors, eren els que formaven l’equip. L'any 1940, després de la Guerra Civil, i en motiu d'un nou festival de natació organitzat per l'Ajuntament també per les festes d'agost, es «construí» una nova piscina en la que s'hi van marcar els carrers per a la natació i el camp de waterpolo amb unes cordes i uns suros. A partir de llavors, i durant uns anys, cada 15 d'agost el public s'asseia en unes grades preparades per a la ocasió i contemplava els partits dels dos equips locals: les Gavines i els Llagostins.

Tot i la manca d'instal·lacions adequades i el fet de que tant sols es podés jugar al llarg dels mesos d'estiu, l'afició a aquest esport anava en augment, i es pot dir que gairebé a diari, al llarg de tot l’estiu, organitzaven partits improvisats. Equips, que tot i no tenir un entrenador oficial, seguia les directrius de Jeroni Moner, jugador del CN Barcelona que arribà ser internacional absolut. A partir de 1960, es fitxa Lluís Julià com a entrenador, aconseguint jugar la Copa Pirineus, el que representà un incentiu per als waterpolistes que tenien una oportunitat per competir amb altres equips. Finalment, l'any 1967, amb la inauguració de la piscina coberta, el waterpolo prengué l’embranzida definitiva de la mà de l’Albert Stofberg. Un any després l’equip aconseguiria un històric ascens a Primera Divisió, categoria que va mantenir durant dues temporades. L’any 1974, amb Yasuji Fusano com a nou entrenador, es va tornar a Primera Divisió. Tres anys més tard, el 1977, una reestructuració de les categories de la lliga, va fer que tornessin a pujar a Primera Divisió Nacional.

El tancament de la piscina l'any 1981 va suposar un fre important per a la secció, mantenint-se només en actiu l'equip sènior, el qual malgrat totes les dificultats, va pujar a Segona Divisió Nacional. Aquest equip, sense cap relleu generacional, es dissolgué el 1988.

Amb els anys es va aconseguir de nou tenir equips en totes les categories L'any 1995, un grup d’exnedadores del Club Natació Banyoles, va impulsar el primer equip femení de waterpolo de la història del Club que va estar en actiu al llarg de tres temporades.

Bookmark and Share