Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR... EL TRIATLÓ

COM VA COMENÇAR... EL TRIATLÓ

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.265, gener 2022, p.48.

En principi es dona per bona la data del 25 de setembre de 1974 com el dia en que a San Diego (Califòrnia) va començar el triatló modern, però hauria de passar encara una dècada per què aquest esport arribés a l'estat espanyol, essent Banyoles, darrera de Guadalajara i Santander, la tercera ciutat de l'estat en organitzar una prova de triatló, ostentant avui en dia el record de continuïtat amb proves ininterrompudes. La de Banyoles va ser una prova proposada i organitzada per la Comissió de Marathon de Catalunya (una entitat creada el 1977 i que tenia per objectiu difondre per tot Catalunya els avantatges del córrer de forma popular) i el Patronat Banyolí de l'Esport i en la que van col·laborar les més important empreses esportives del moment.

En aquella primera prova, s'hi van inscriure 266 atletes, entre ells uns quants banyolins molts d'ells socis del Club Natació Banyoles. Eren les 9 del matí del diumenge 21 de setembre de 1986, quan desprès d'un viatge a la caixa d'un camió que els va portar des del Club Natació Banyoles a la zona de Lió, els esportistes es llençaven a les aigües de l'estany per començar la que seria la I Triatló de Catalunya. Després d'un recorregut nedant de 1400 metres, vindrien sis voltes a l'estany en bicicleta (39,5 km), entrant per el carrer Sant Mer i una volta corrent a peu (7,5 km), amb dos avituallaments, un al Club i l'altre a l'església de Porqueres, fins creuar la línia de meta, en una distància molt propera a les actuals proves de triatló, que són 1500m. nedant, 40 quilòmetres amb bicicleta i 10 de cursa a peu.

Com recorden els organitzadors, aquella primera prova va ser força complicada, ja que els apuntats, en una gran majoria, no sabien exactament en què consistia la prova. Va ser una prova, amb unes mesures de seguretat molt allunyades de les actuals, ja que es va disputar en un circuit obert, on circulaven els cotxes, i l'única obligació que va imposar la policia va ser la de posar cons a la carretera de circumval·lació a l'estany, de manera que per un banda circulaven els cotxes en un sol sentit, i per l'altra el ciclistes i en algun punt fins i tot els corredors.

Anys més tard, el 1989 es va crear formalment la secció de triatló del Club Natació Banyoles, adscrita a la a la Federació Catalana de triatló, amb l’objectiu de coordinar els desplaçaments i posar en comú tècniques i programes d’entrenament, materials i filmacions. Però tot i que Banyoles va seguir organitzat, any rere any, la Triatló de Catalunya, a nivell del Club, aquest esport es va anar esvaint fins arribar a desaparèixer com a secció.

Passats els anys, l'any 2008 es va tornar a reactivar, arribant al dia d'avui a ser un dels esports que actualment es practiquen al Club Natació Banyoles a la vegada que la ciutat s'ha convertit en un referent mundial d'aquest esport, havent-se celebrat, des de l'any 2011, diverses proves internacionals.

Bookmark and Share