Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR... EL RUGBI

COM VA COMENÇAR... EL RUGBI

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.264, desembre 2021, p.96.

L'any 1975, dos universitaris, Jaume Martí i Xavier Bertran, van decidir organitzar un equip de rugby, per seguir practicant l'esport que havien après mentre estaven a la universitat; essent els primers implicats alumnes que en Xavi tenia a casa seva i a qui els feia classes particulars de matemàtiques, però els calia un lloc on practicar-lo, doncs si bé en un primer moment va ser al paratge de la Font del Rector, al poc es va demostrar que no era un lloc adequat. Va se així com van fer cap a l'estany intermitent del Clot d'Espolla, dins del municipi de Fontcoberta, que tot i haver-lo de compartir amb la gent del tir a plat, tenia la particularitat que quan les aigües es retiraven, quedava una catifa verda ideal per amortir els cops.

Desprès d'uns mesos d'entrenament i quan es van veure en condicions d'enfrontar-se amb altres equips, van començar a fer un seguit de partits amistosos, essent amb el GEiEG de Girona i el CRAC de Cassà de la Selva els únics equips provincials de rugbi.

A aquells primers "alumnes" de matemàtiques, amb el temps es varen afegir remers del CNB, arribant a tenir 32 fitxes, entre sèniors, juvenils i cadets, fins que probablement aquest equip que, amb pantalons blancs i samarreta blava amb coll blanc i amb un escut que simulava un drac agafant una pilota ovalada, van defensar el nom de Banyoles, va desaparèixer a finals de l'any 1980, coincidint amb de la desfeta de la secció de rem del CNV, produïda pel segrest, aquell any, per part de la banda terrorista ETA, del que n'era el seu mecenes Pedro Abreu.

I dic probablement per que la darrera notícia que he trobat fa referència a un acord municipal de 13 d'agost d'aquell any, on l'Ajuntament de Banyoles autoritza la realització de treballs de neteja i anivellació d'una finca rústica, propietat d'una empresa particular, situada en la part posterior del balneari La Puda, per tal de poder-hi dur a terme la pràctica d'aquest esport. Però aquesta és la darrera noticia que he trobat d'aquell primer equip.

Tindrien que passar 30 anys per que a Banyoles es tornès a parlar de rugbi, i això va passar l'any 2009 quan un grup de joves amants d'aquest esport i d'altre procedents del horseball i el rem, varen començar a rebre consells de tres ex-jugadors de rugbi, un d'ells supervivent d'aquell equip dels anys setanta, els quals varen començar a gestar el que seria el nou equip de rugbi de la ciutat de Banyoles: el Banyoles Rugby Club, que el 25 de febrer de 2012 es va batejar formalment amb el sobrenom de Monstres de Banyoles. L'any 2015 es va plantejar la possibilitat d'entrar a formar part, com una secció més, del CNB, però tot i haver-se comentat i aprovat en l'assemblea de les dues entitats, al final l'acord no es va dur a terme i els Monstres de Banyoles varen seguir el seu camí en solitari.

Bookmark and Share