Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR... EL PIRAGÜISME

COM VA COMENÇAR... EL PIRAGÜISME

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.260, agost 2021, p.48.

Deixant de banda aquelles primeres proves esportives de finals del segle XIX, on hi participaven els anomenats «perissoires», o bé les passejades esportives per l’estany, en que gent com la Francisqueta Sarquella —filla del propietari de la pesquera on el Club Natació Banyoles tingué la seva primera seu social— duien a terme amb les seves pròpies embarcacions allà pels anys trenta del passat segle, tenim que el 27 de maig de 1945, amb motiu de celebrar-se a Banyoles el Primer Campeonato Provincial de Piraguismo, un banyolí, Jaume Ill, va portar la seva piragua «Katric-Katrac» al tercer lloc de la classificació de la prova individual, en una competició que el va enfrontar a tres contrincants més, tots ells del GEiEG. D’aquesta manera l’Ill es convertia en el primer medallista banyolí d’aquest esport.

Aquesta, però, va ser una competició aïllada, i tindrien que esperar quinze anys, per veure'n una altre, tot i que sense representació banyolina. Això va ser l'any 1959, en que l'estany acollí el «Campeonato de España de Remo y Piragüismo». Una dècada més tard, el 1967, es va disputar una nova prova estatal, on tampoc hi va prendre part cap esportista local, cosa que no succeí amb el següent campionat, el de 1968, doncs per aquella ocasió l'aleshores entrenador de natació i waterpolo del Club, Albert Stofberg, havia creat un equip de piragüisme amb nedadores de l’etapa de la seva predecessora, l'entrenadora holandesa Bep Van As-Kermeester. D’aquesta manera ex-nedadores com Núria Moner, Neus Moner, Mariona Masgrau i Pilar Planas es van convertir en les pioneres del piragüisme dins del Club Natació Banyoles, enduent-se en aquell campionat de 1968 la medalla de plata en la modalitat de K-4. Però quan a finals dels anys seixanta l'Albert Stofberg va deixar el Club, el piragüisme no va tenir continuïtat i s’acabà perdent fins que es reprengué a finals dels anys vuitanta, concretament l’any 1987 de la mà, primer, de Pere Tarradas i poc desprès d'Eduard Routier i José Luis González.

Tot i que aquell primer any, només varen competir a nivell amateur, l’any següent ja passaren a formar part de la Federació Espanyola i el 1990 ja es va organitzar la 1a Mitja Marató de Piragüisme, concebuda com a regata internacional. Va ser el mateix any que el Club Natació Banyoles va donar un pas molt important per a la consolidació de la secció, amb la incorporació d'Atílio Vàsquez com entrenador, un piragüista amb un ampli historial olímpic i mundialista amb la selecció argentina.

Des de la seva represa, la secció de piragüisme del Club Natació Banyoles no ha parat de créixer, de tal manera que de les seves files han sortit esportistes que han ultrapassat les nostres fronteres. Al mateix temps, no ha parat tampoc d'organitzar competicions, tant de caire nacional com internacional, entre elles el Campionat del Món de Piragüisme de Marató celebrat l'any 2010, en la que Albert Corominas, l'actual entrenador de la secció, es va fer amb la medalla de plata.

Bookmark and Share