Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... LA NATACIÓ

COM VA COMENÇAR ... LA NATACIÓ

Els Colors del Pla de l'Estany
núm. 246, juny 2020, p.62

Durant les festes d'agost del 1924, el Consistori va organitzar el primer festival de natació a la ciutat. L'interès despertat, entre ells en un grup de joves banyolins estudiants a Barcelona, practicants d'aquest esport, va dur a la creació el 30 de desembre de 1925 del Club Natació Banyoles, que l'any següent ja organitzà els primers festivals de natació. Ells mateixos construïren una piscina a l'estany, consistent en dues plataformes unides entre si per files de sureres. L’organització fou excel·lent, i el públic quedà entusiasmat, de manera que la Federació Catalana els concedí l’organització dels campionats de Catalunya de Natació i Salts del 1930. Però tot i l'èxit assolit, rivalitats entre la secció de natació i la de futbol va fer que l'ambient es comencés a enrarir portant l'entitat a dissoldre's l'any 1934.

Desprès de la Guerra Civil, l'agost de 1940 se celebrà un nou festival organitzat per l'Ajuntament, i de nou serà un grup de joves els que revifaren l'afecció per aquest esport. És així com l'any 1944 podem tornar a parlar del ressorgiment del Club coincidint quasi bé, amb la disputa de la primera Travessia. De nou s'instal·laren dues palanques que delimitaven una piscina de cinquanta metres i que tenia a més dos trampolins. A partir de llavors i durant uns anys, les activitats públiques del Club es limitaven als festivals de natació durant les festes d'agost, però ara reforçades per la Travessia.

Començava a haver-hi un bon planter de nedadors, sorgits arrel dels cursets que s'organitzaven cada estiu. Fou així com a finals dels anys cinquanta, el club comença a contractar entrenadors per a polir l’estil i descobrir noves tècniques als joves nedadors, això i el fet de participar en diferents competicions en les que començà a dominar, aconseguint bons resultats, fa que poc a poc tingui un bon planter.

El 1967 amb la inauguració de la seva primera piscina coberta començava una nova etapa del club. Es podia entrenar tot l’any, contribuint així a la popularització d’aquest esport entre la mainada, sobretot amb la posada en marxa dels cursets destinats a les escoles. El veritable èxit fou l’arrelament d’aquest esport entre els joves. Eren molts els que, no només havien après de nedar, sinó que entrenaven força hores diàries.

A començaments dels vuitanta el Club passà greus penúries econòmiques que obligaren a tancar la piscina poc més de mig any, i si bé els nedadors continuaren entrenant a les instal·lacions del GEiEG, hi va haver un cert estancament, les escoles no podien anar-hi i molts esportistes van deixar la natació. Un fet que va fer que quasi bé es tingues que començar de nou.

Actualment, la secció de natació gaudeix de molt bona salut, amb un planter de 180 nedadors i nedadores, que estan sempre presents en els diversos campionats, ja siguin provincials, catalans o estatals, que es celebren.

Bookmark and Share