Artículos - Deportes

COM VA COMENCAR ... LA MOTONÀUTICA

COM VA COMENCAR ... LA MOTONÀUTICA

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.259, juliol 2021, p.54.

Durant les festes d'agost de l'any 1958, Banyoles fou la seu del Campionat d'Espanya d'out-boards, que era com es denominaven en angles les llanxes forabord. Aquest fet, unit a que es començaven a disputar proves d'esquí nàutic, va fer que el nom de Banyoles comencés a sortir als rotatius de tot el món. El diari francès L'Independent, deia que l'estany de Banyoles era «el primer emplaçament europeu per la pràctica d'aquests dos esports», arribant a afirmar que «era el millor del món».

A partir d'aquell moment, en el «Lago de Plata» va començar a ser freqüent veure les anomenades «zapatillas voladoras» que era com la premsa de l'època anomenava aquelles llanxes.

El 1959 es va disputar un campionat d'Espanya i el 1960 es varen dur a terme tres competicions diferents: l'establiment del record d'Espanya del quilòmetre llançat, la copa Primavera i el campionat estatal. Proves que varen representar l'antesala del Campionat d'Europa que es va disputar el 1963 i del Campionat del Món del 1966, que amb un pressupost d'un milió de pessetes va comptar amb els millors pilots del món. La prova va aportar a la ciutat una quantitat tal de visitants que els diaris de l'època deien que la cua de cotxes per assistir a les proves arribava a Cornellà del Terri i que els encarregats de l'organització viatjaven amb motos, passant cotxe per cotxe, cobrant l'import de l'entrada.

El 1968 es va celebrar un nou campionat del món classe DU i el 1972 el Gran Premio de Cataluña. Prova que es va repetir l'any següent, juntament a les primeres sis hores internacionals. El 1974 de nou el Campionat d'Espanya i el 1976 el V campionat de Catalunya, les II hores Internacionals per a forabords i la I Hora Internacional classe «Turismo Veloz». El 1978 les Tres Hores Internacionals i el VI Gran Premi de Catalunya, en el que varen participar més de 50 embarcacions representant a 8 països. Proves, aquestes dues darreres, que es varen repetir l'any següent.

Però arribats a l'any 1979 es va produir un fet important pel que fa a les relacions entre la Federació Catalana i el consistori banyolí. Aquell any, la federació tenia previst celebrar el Campionat del Món de resistència, formula 1, però l'Ajuntament no ho va veure amb bons ulls. Portat al Ple Municipal del 28 de juny, tots els grups van estar-hi en desacord, doncs van considerar molt perillosa la concentració dels residus de plom que deixarien les llanxes en una prova en la que intervenien embarcacions amb motors de fins a 2500 cc. i 235 cavalls de força, a banda de la gran concentració d'oli que quedaria surant a l'aigua. D'aquesta manera i per primera vegada el consistori banyolí anteposava a la promoció turística i esportiva, la higiene i la salut públiques i l'equilibri ecològic de l'entorn. A partir d'aquí la presència d'aquestes embarcacions va anar desapareixent, fen-t'ho definitivament l'any 1984, en que el Reglament d’Usos i Activitats de l’Estany prohibí definitivament la pràctica de la motonàutica.

Bookmark and Share