Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... LA GIMNÀSTICA

COM VA COMENÇAR ... LA GIMNÀSTICA

Els Colors del Pla de l'Estany
núm. 243, març 2020, p.57.

La noticia més antiga d'un gimnàs a Banyoles es remunta al 1897 quan el Semanario de Bañolas esmenta que al carrer de Colom, Julio Bartomeu havia establert un gimnàs que duia per nom «Gimnásio Higiénico». Desaparegut aquest, i a banda de les activitats gimnàstiques que es feien a l'associació Foment de Cultura i Esport, que l'any 1913 tenia una secció de gimnàstica, tindrien que passar tres dècades, per que un grup de joves es plantegés la necessitat de tenir un espai que els permetés mantenir una forma física adequada. Fou així com l’estiu de l’any 1932 varen trobar un local prop de la plaça del Monestir, i naixia el «Gimnàstic Club».

Poc desprès, es varen traslladar al pis de dalt d’unes quadres que hi havia al carrer de la Barca, però com que en número de socis no parava de créixer de nou se'ls va quedar petit, i a començaments de 1934, un nou trasllat els va dur curiosament a carrer de Colom, però l'esclat de la Guerra del 1936 va dur a la desaparició d'aquest Club.

A començament dels anys 40, amants d'aquest esport es varen anar agrupant a redós del refundat Club Natació Banyoles, quan encara no hi havia gimnàs ni aparells, cosa que no els representà cap problema ja que hi posaven molta imaginació penjant unes anelles entre els dos arbres de la platja del club.

Amb els anys el Club va anar comprant nous materials de manera que en el projecte del nou edifici ja es plantejava la construcció d'un gimnàs. Quan varen començar les obres, els aparells de gimnàstica es van traslladar al Cercle dels Catòlics, a la plaça Major, on la visió dels entrenaments va fascinar la mainada, que d’amagat els imitava, cosa que va fer créixer de nou l'afició per aquest esport.

A partir dels seixanta, amb el nou edifici van disposar d'un gimnàs però amb els anys aquells joves es van anar fent grans i les incompatibilitats a l'hora de compaginar amb els remers els horaris d’utilització del gimnàs va fer que de mica en mica, els gimnastes que encara quedaven, anessin plegant per tal de formar un nova associació, independent del Club, que duia per nom «Gimnasio Club Olimpico de Bañolas», que fins i tot va organitzar a la plaça Major, un «Gran Festival de Gimnasia» al que van concórrer, a part dels gimnastes locals, representants de dos clubs de Barcelona i un de Sabadell.

Hereus d'aquells primers gimnasos han estat, amb el pas dels anys, diferents entitats banyolines les que han inclòs la gimnàstica entre les seves activitats, però ha estat més com una activitat dirigida al manteniment físic que no com una preparació esportiva dirigida a la competició en sí.

Bookmark and Share