Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... L'ATLETISME

COM VA COMENÇAR ... L

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.255, març, 2021, p.40.

L'any 1931 a la publicació banyolina Esclat ja es podia llegir que «L'atletisme es quasi desconegut en nostra ciutat». I tenia raó, cap entitat banyolina s'havia pres en serio aquest esport, i així seguiria durant molts anys, essent tant sols alguns els que a nivell individual el seguien practicant, com va passar l'any 1947, en el «Campeonato Provincial de Cros» disputat a Arbúcies en el que hi varen participar 5 atletes banyolins adscrits al Frente de Juventudes.

I no seria fins l'any 1961 quan s'organitzes la primera prova atlètica a la ciutat, el «I Cross del Lago de Bañolas», que va anar a càrrec del Club Natació Banyoles que des de feia poc tenia una secció dedicada a aquest esport.

Varen ser uns anys en que aquesta secció d’atletisme, de la mà de Lluís Julià, preparador físic també d'altres seccions, es va mostrar molt activa. Fou així com diversos joves de la ciutat, juntament amb alguns remers, sota les ordes de Julià varen començar a competir en les curses que s’organitzaven no tant sols a les comarques gironines, sinó també fora d'ella, arribant a tenir, l'any 1965 una plantilla d'atletes que cobrien totes les categories, des d'infantils a sèniors, passant per juvenils i juniors.

L'any 1966, el Club organitza el «II Cros del Lago de Bañolas» i participa en proves com el Cros de las Trias o eI Cros de Lloret. I l'any següent ho fan a Girona, Lloret i Barcelona. Però la manca d’instal·lacions adequades i les dificultats per entrenar van provocar que no es produís un veritable relleu d’esportistes i la secció va acabar desapareixent a començaments dels anys setanta. A partir de llavors i fins ben entrats els anys noranta, seran les escoles, les que participaran en torneigs provincials, així com el Patronat Banyolí de l'Esport, que amb iniciatives com la de la Setmana de l'Esport o la de la Cursa Popular a l'Estany, mantindran encesa la flama de l'atletisme.

Finalment, l'any 1994, un grup d’atletes, participants en mitges maratons, maratons i marxes populars, va decidir coordinar-se i preparar les proves de manera conjunta, donant lloc a la nova secció d'atletisme Club Natació Banyoles.

Es va aconseguir tenir un entrenador i van començar a participar en campionats com el provincial de cros, el campionat de Catalunya i fins i tot en algun cas en el campionat d’Espanya. I a poc a poc s'amplià i renovà els exercicis i mètodes d’entrenament, donant lloc, a l'aparició d'una nova promoció d'atletes, de les que varen sorgir figures com Esther Guerrero, olímpica a Rio de Janeiro l'any 2016.

Aquesta incorporació de joves va fer que la secció s'obris a especialitats com tanques, disc o javelines, mentre que d'altra banda anava agafant força també, per la incorporació de veterans, promotors des del 1995, de la mitja marató de Banyoles, una prova que amb els anys s’ha fet un lloc dins del circuit català.

Bookmark and Share