Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... EL REM

COM VA COMENÇAR ... EL REM

Els Colors del Pla de l'Estany
núm. 241, gener 2020, pp.46-47.

Si tinguéssim que dir quin va ser el primer esport practicat a la nostre ciutat tindríem que escollir el rem, doncs ja hi ha constància, per un document datat l'any 1505, d'un encàrrec per a la construcció d'una barca fet per l'abat de Banyoles, Marturià de Prats, a dos mestres calafatadors de Lloret de Mar. En aquest document, on s'explica l'avarada de la barca a l'estany, es diu que «agafant els rems el mateix Rvnd. Senyor Abat i molts altres senyors, 29 en total, [...] avançant anaren a parar vers els topants de Porqueres i lionenses [veïnat de Lió]». Verdaderament, les dimensions de la barca, deurien de ser considerables, ja que hi tenien cabuda una trentena de remers.

No tan gran serà la barca que tres segles més tard tripularà el banyolí Joaquim Hostench. Per una llibreta de la seva propietat sabem que l'any 1883, ell mateix, juntament a altres 6 persones més tripularà una barca batejada amb el nom de «Teresita» i que aquell dia es va enfrontar a una altra que duia per nom «Mercedes», que tenia tant sols 5 tripulats (4 remers i el timoner).

Seria aquesta la primera regata documentada a l'Estany de Banyoles. Desprès, i molt escalonadament en vindrien més, però quasi sempre per les festes d'agost o per Sant Martirià: el 16 d'agost de 1886, el 27 d'octubre de 1887, el 15 d'agost de 1911, el 15 d'agost de 1933 i el 15 d'agost de 1946. Eren totes elles, com és de suposar unes regates més de caire festiu que competitiu, però això va canviar l'any següent, concretament el 15 i 16 d'agost de l'any 1947, any en que tot i coincidir també amb les festes, es va dur a terme el Campionat d'Espanya d'aquesta modalitat esportiva. Va estar una competició organitzada pel GEiEG i el Club Natació Banyoles i en la que a més dels organitzadors, hi participen sis clubs més, provinent de diferents parts de l'estat. Era la primera vegada que a l'estany es veia una competició d'aquest nivell.

Tindria que passar quasi una dècada per que es tornès a dur a terme una altra competició, també per les festes d'agost, però de l'any 1956, en que a recent creada secció de rem del GEiEG, va organitzar unes Regatas de Yolas y Outrigger, en las que van participar, a més de la del club organitzador, quatre equips catalans, però ningú de la comarca.

Però arribats a l'any 1957, la cosa comença a canviar i sembla ser que per fi comencen a sorgir esportistes banyolins amb una certa inquietud vers aquest esport. El 2 de juny es celebra a l’Estany la Liguilla catalana d’outriggers. El 14 de febrer de l’any següent es desplacen a Barcelona per participar en una competició dos equips banyolins. I el 13 de març les proves es fan a Banyoles, i a part dels dos bots abans esmentats s’hi afegeix un esquif.

Aquests campionats, que van deixar un bon regust de boca tant als organitzadors, com al públic i periodistes desplaçats per gaudir de l’espectacle, unit al fet de que el Club Natació Banyoles tenia que ser l'organitzador dels dos Campionats d'Espanya posteriors, va fer que aquella llavor que feia anys que s'estava conreant, germinés l'estiu del 1958 amb l'anunci de la creació de la secció del del CNB.

Des d'aquell estiu de 1958, són moltes les dates que caldria recordar i que van fer que la ciutat de Banyoles fos escollida subseu olímpica en aquest esport en els Jocs Olímpics celebrats a Barcelona l'any 1992: la inauguració de la pista olímpica de rem l'any 1964; el mecenatge del cubà Pedro Abreu, que va fer que el nom del Club Natació Banyoles i el de la ciutat fos conegut arreu del món; el Match des Sèniors del 1985 i finalment el mundial juvenil del 1991 que va ser l'antesala de les proves olímpiques celebrades el 1992. Li seguirien el Campionat del Món de 2004, la Copa del Món de 2009 i la Coupe de la Jeunesse del 2012. I per el proper 2021 li ha estat concedida la celebració d'un nou Campionat del Món, en aquest cas la World Rowing Masters Regatta.

Aquesta llarga trajectòria esportiva ha fet que d’entre els seus esportistes hagin sorgit 21 olímpics que han representat a l’Estat espanyol en 36 d'ocasions, aconseguint, l'any 1984, l'esportista del club Fernando Climent, una medalla d’argent als jocs de Los Angeles, —la primera medalla olímpica aconseguida per l'equip espanyol en aquest esport—, així com un total tretze diplomes olímpics entre tots ells.

Bookmark and Share