Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR … EL CICLISME

COM VA COMENÇAR … EL CICLISME

Els Colors del Pla de l'Estany
núm. 244, abril 2020, p.30

Des que la bicicleta es va convertir en un mitjà de transport popular entre les masses, també es convertí en un dels primers esports en agafar força i popularitat, de manera que ja a començaments del segle XX a Banyoles foren diverses les entitats que el varen promoure. Una fou el Cercle de Catòlics amb la formació d'una secció ciclista i l'altre el Foment de Cultura i Sport, responsable de l'organització d'una cursa per la Mare de Déu d'agot de l'any 1913.

Poc a poc, l'ajuntament de la ciutat també s'hi implicà, començant a organitzar una cursa ciclista per Sant Martirià, patrocinada per les cases venedores de bicicletes.

Va ser també a mitjans dels anys vint que l'entusiasme d'un recent creat Club Natació Banyoles el va dur a participar en l’organització del final d’etapa de la IX Volta Ciclista a Catalunya. L’any següent, el 1927, organitzaria l’arribada d'una altra etapa de la Volta. Fet que succeirà el 1928, el 1929, el 1944 i el 1957.

Durant la Segona República s'incentiva la Festa del Pedal i per primer cop, es permet la participació femenina. Desprès de la Guerra Civil, el 1941 es crea el Pedal Club Banyoles, que aquell any organitza el «Primer Circuito Ciclista del Lago de Bañolas».

El 1957 l'any que es funda el Club Ciclista Banyoles i el 1963 s'organitza una prova del Cinturón Ciclista Internacional de Catalunya, una de les curses més importants d'Europa i l'endemà una contra-rellotge al circuit de l'Estany.

Amb l'arribada dels anys setanta, s'aposta per dur la Final de la 10ena etapa de la volta ciclista a Espanya. I el que va representar un gran èxit, va ser també el que va fer trontollar el Club. Les fortes despeses que comportà l'organització va fer que entre 1972 i 1978 el club ciclista existís tant sols de nom, fins que finalment va aconseguir reeixir i el 1978 de nou comencen les activitats, amb una nova Volta, però aquest cop amb arribada i sortida a Banyoles.

Aquest fet, juntament amb els suport d'algunes empreses comercials, va fer que poc a poc s'anés consolidant un potent equip de ciclistes amateurs que al final va donar lloc a un equip que gairebé n'era professional, amb vehicles i equipaments, a banda d'un director professional, que el feien envejable.

Malauradament tot i que va mantenir un bon ritme competitiu, amb l'arribada de la crisi econòmica de començaments del segle XXI, poc a poc va anar perdent les ajudes de les empreses que esponsoritzaven l'equip i aquest va desaparèixer del circuits professionals. Mentre, el club va poder sobreviure gràcies al patrimoni acumulat al llarg d'aquests anys, de manera que ha seguit organitzant curses socials i competint a nivell provincial.

Bookmark and Share