Artículos - Deportes

ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES A L'ESTANY DE BANYOLES

ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES A L

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núm.32, maig de 2008

A l'estany de Banyoles, tot i que actualment només s'hi practica la natació, el rem i el piragüisme, al llarg dels anys se n'han practicat d'altres, com el waterpolo, l'esquí nàutic o la motonàutica, i fins i tot durant un temps el wind-surf, del que en parlarem en una altra article, però del que poc se n'ha escrit i es que fins i tot ens ha d'estranyar, degut a les condicions de poca visibilitat que tenen les seves aigües, es del submarinisme, que tot i que no ha estat un esport practicat habitualment si que se n'han dut a terme moltes proves, tant a nivell estatal com a internacional.

A la dècada dels anys setanta es van dur a terme dues probes puntuables per la Copa de Europa de Orientación Subacuatica. Entre el 28 i el 30 de març de 1975, es va disputar el XIV Laurel de Oro i l'any següent, entre el 15 i el 18 d'abril el XVè trofeu.

Desprès d'un període de deu anys de no disputar-se cap mes prova, l'any 1986 s'obra primer amb un Statge que porta a terme la Federació Catalana i tot seguit es disputa la Copa de España de Orientación Subacuatica.

L'any 1989 els submarinistes tornen a Banyoles i aquesta vegada per dur a terme tot un seguit de competicions. El 18 d'abril una competició d'Orientació Subacuatica; el 7 de maig el Trofeo Primavera; el 21 del mateix mes el Trofeu Ciutat de Sabadell; l'11 de juny el Trofeu Ciutat de Banyoles i el 25 del Trofeo de Verano. Per últim, el mes d'octubre, entre el 12 i el 14 es torna a disputar una altra proba puntuable pel Campeonat d'Europa, el XXVIII Laurel de Oro.

Dos anys mes tard, el cap de setmana del 20 i 21 d'abril de 1991, es disputa la I Manga de la Copa de España i el 18 i 19 del mes següent, la segona, coincidint amb el Trofeo Primavera. I el primer cap de setmana de juny es tornen a dur a terme els Trofeus Ciutat de Banyoles i Ciutat de Sabadell, que ja s'avien disputat feia dos anys.

Ja cap a les acaballes del segle, entre el 6 i el 7 de maig de 1995 es disputa la 1ª Manga de la Copa del Mundo de Orientación Subacuatica – 1er Trofeo Fedas, on participen, entre d'altres, països com Kazhasthan, Txèquia, Hongria, Àustria, Alemanya, Eslovènia, França, Estònia, Eslovàquia, Itàlia i Espanya.

I per acabar aquest repàs, l'11 i 12 de maig del 1996 es torna a dur a terme la 1ª Manga de la Copa del Mundo de Orientación Subacuatica – 2º Trofeo Fedas.

Deixant de banda algun que altra succés luctuós, com l'enfonsament de la barca de l'Oca, o be altres activitats tècniques, com el manteniment dels fingers de sortida de les proves de rem, en la que han d'intervenir els submarinistes, no sempre hem d'associar la presència d'aquests al nostre estany amb competicions esportives. Ja l'any 1938, pocs dies desprès del famós accident dels"Katiusques" que sobrevolaven l'estany i que va provocar que un d'ells es precipités a l'aigua, ja va venir un equip de submarinistes per intentar rescatar-ne tot el que fos possible; una tasca que es reprengué forces anys mes tard, quan entre el 27 d'agost al 7 de setembre de 1985 el general José Tomàs Mora Sanchez, director general del Museu de l'Aire de Madrid, mes 8 busos del Centre de Buceo de la Armada amb seu a Cartagena, sota les ordres del Tinent de Navio, Jose Manuel Ribas, van desembarcar a Banyoles per tal trobar les restes Tupolev SB-2"Katiuska" enfonsat a l'estany. Una tasca de per si força feixuga tal i com explicava aquest darrer militar en una entrevista que se li va fer:" el fons fangós de l'estany enterboleix l'aigua al mes mínim moviment reduint el camp de visió a mig metre aproximadament…" unes paraules que ens venen a explicar el per que fan del nostre estany un lloc impracticable per aquest esport, que tot sigui dit cada cop te mes adeptes, però que a la vegada es ideal per dur a terme proves d'orientació.

Bookmark and Share