Artículos - Costumbres y tradiciones

UN MES D'APLECS, FIRES I FESTES POPULARS

UN MES D

L'Agenda [Banyoles30]
núm.52, novembre 2016, pp.46-47.

Hem deixat enrere l'estiu, amb els sopars a la fresca, amb les festes als barris, els envelats i les festes que als voltants de la Mare de Déu d'Agost es celebren a bona part dels pobles de la nostre comarca i ja hem entrat en el mes de novembre. L'onzè mes de l'any en el nostre calendari gregorià, tot i que manté el nom del calendari romà, de quan hi havia tant sols deu mesos en un any. Però tant si val quin calendari mirem, estem en el penúltim mes de l'any. Estem en plena tardor, tot i que meteorològicament parlant, és el mes que tanca aquesta estació. És el mes que porta les primeres nevades i per tant les primeres fredors importants i el que això comporta. Canvi d'armari definitiu i previsió de llenya per el que pugui venir. És un mes amb grans contrastos de temperatures, amb matins i vespres freds, i migdies suaus. Un temps ideal per agafar bons refredats.

«Tots Sants el primer i Sant Andreu el Darrer». I així és. És un mes que comença amb Tots Sants. Amb l'aparició de les castanyeres carregades amb els seus feixos de llenya, dins la fisonomia urbana, una fisonomia urbana que es comença a veure entapissada per les fulles que cauen dels arbres, i que si bé és un primer símptoma de que la fred està a tocar, ens dona un petit respir a mig mes quan ens trobem amb l'anomenat estiuet de Sant Martí, uns dies de temperatures suaus i agradables, però que aquest cop si que és la porta de l'hivern, en un mes que acaba per Sant Andreu, on segons el refranyer la neu la trobem per tot arreu.

És un mes en que les tradicions i festes populars estan a l'ordre del dia. Si busquem el refranyer, veurem que està ple de dites que fan referència a aquests sants. Unes relacionant-los amb el temps: «De Tots Sants a Sant Andreu, vent o pluja o fred o neu», o bé «L'estiuet de Sant Martí, els ocellets fa venir». I d'altres a les collites: «La sembra de Sant Andreu, a ningú la doneu», o bé «De la vinya plantada per Sant Martí en surt el millor vi».

Per això, una de les coses que podem fer al llarg d'aquest mes, és anar a alguns d'aquests festes que es celebren a la nostre comarca. Així, passat Tots Sants, amb les castanyes i panellets, una festa que es celebra arreu, el segon diumenge de mes podem apropar-nos a Fontcoberta, a l'aplec de Santa Caterina d'Espasens, on desprès de l'ofici que es duu a terme en la capella d'origen romànic dedicada a aquesta santa i la ballada de sardanes, s'ofereix una arrossada popular a tots els assistents.

El cap de setmana següent podem visitar Banyoles i la fira de Sant Martirià, la fira del bestiar, una fira en la que si bé no es fan els tractes que es feien abans, si més no ha mantingut la mostra de bestiar rossam amb tot un seguit d'activitats que van des dels espectacles eqüestres i la mostra de diferents races autòctones catalanes, fins a la fira de dibuix i pintura, passant per exhibicions del món de la pagesia, des de batre i fer pallers, fins a mostres de tractors d'època.

I encara abans d'acabar, algunes propostes més. El darrer cap de setmana tenim dues onomàstiques que comporten celebracions, a Vilavenut, Sant Sadurní, on al tradicional ofici amb el cant dels goigs, li segueix al migdia un dinar popular. Mentre que a Sant Andreu del Terri, Serinyà i Mata, celebren Sant Andreu. Al primer d'ells, tot i que l'església del poble roman tancada la resta de l'any, per aquesta diada s'obre per celebrar l'ofici i el cant dels goigs. A Serinyà, a l'ofici de festa major li segueixen, sardanes, un vermut per a tots els assistents i per la tarda ball. I a Mata, sardanes, encantament de coques i també un vermut per als assistents.

Bookmark and Share