Artículos - Costumbres y tradiciones

GOIGS EN HONOR DE SANT NICOLAU DE TOLENTINO, QUE ES VENERA A LA CAPELLA DE SANT NICOLAU DE LA PARRÒQUIA DE FALGONS, BISBAT DE GIRONA.

GOIGS EN HONOR DE SANT NICOLAU DE TOLENTINO, QUE ES VENERA A LA CAPELLA DE SANT NICOLAU DE LA PARRÒQUIA DE FALGONS, BISBAT DE GIRONA.

Revista de Banyoles
núm.1043, setembre 2020, pp.12-13.

L'únic goig que he trobat a la comarca, és un full mecanografiat, escritt per Mossèn Pius Masvidal Juanhuix, rector de Sant Vicenç de Falgons i de Sant Miquel de Campmajor, de data 3 d'octubre de 1976.

A Sant Nicolau de Bari /// vostres pares han vingut, /// llur amarga solitud /// és per ells un greu calvari. /// Aquell Sant Bisbe els complau /// i els dóna un fill que enamora.
Compagnone de Guarutti i Amata de Guidiani, no podien tenir fills Per aquest motiu van pregar per poder-ho aconseguir al santuari de Sant Nicolau de Bari. Poc desprès, Amata va quedar embarassada, i per aquest motiu quan va néixer un nadó li varen posar el nom del sant, un fet ocorregut l'any 1245 a Castel Sant'Angelo, avui en dia Sant'Angelo in Pontano, a la província italiana de Macerata.
A l'edat de 18 anys es va fer frare de l'Orde de Sant Agustí, ?també coneguda com a Orde dels Ermitans de Sant Agustí o Eremites de Sant Agustí? una orde fundada l'any 1256 i que va sorgir de la unió de diferents comunitats eremítiques toscanes i de la que va esdevenir el seu primer sant. Va estudiar amb el beat Angelo de Scarpetti (Sansepolcro, 1230 – c.1306) ordenant-se sacerdot l'any 1269, a l'edat de 25 anys, a Cingoli, també a la província de Macerata.

En memòria d'aquell Sant, /// Nicolau és vostre nom; /// de Tolentino, el cognom, /// pel lloc on visquéreu tant. /// Serviu a tots com esclau, /// dels pobrets sempre a la vora.
Un cop ordenat sacerdot emmalaltí i va començar a tenir visions, entre elles una de la Mare de Déu i els sants Agustí d'Hipona i Santa Mònica, que li van dir que mengés un tipus de pa que havia de sucar en aigua. Aquests pans, que ell mateix després repartia durant la pregària, van dir-se pa de Sant Nicolau. Així mateix, va tenir una altre visió on els àngels li deien: "A Tolentino", la qual cosa va interpretar com un senyal de manera que el 1274 va marxar cap a aquesta població on hi va restar la resta de la seva vida, dedicant-se a a visitar els malalts, consolar els afligits i socórrer els pobres.

Fou un reconegut exorcista i la seva vida d'asceta dins de l'ordre i alguns dels seus costums personals, com la seva renúncia a tot ho material, la seva dieta hipocalòrica, l'oració constant i el seu somni irregular, l'aproparen al misticisme.
Va morir a Tolentino el 10 de setembre de 1305 essent canonitzat per l'església catòlica el 5 de juny de 1446, desprès que se li atribuïssin més de 300 miracles, tant en vida, com desprès de mort. Es deia que Nicolau havia ressuscitat cent nens morts, entre ells alguns d'ofegats. La llegenda deia que el diable l'havia apallissat amb un pal, que es conservava a la basílica del sant. Era vegetarià; un dia que li van servir una au rostida, va fer el senyal de la creu i l'au va reviure i marxà volant. Va aparèixer al mig d'una tempesta a nou mariners el vaixell dels quals estava a punt de naufragar i els va salvar. També va salvar, amb una aparició, el Palau Ducal de Venècia, que patia un incendi.
Se'l representa amb una estrella al mig del pit, el llibre de les regles tancat o obert, el lliri i el crucifix sostinguts amb una o altra mà o reposant al braç esquerre.
Considerat el protector de les ànimes del Purgatori, les seves restes es conserven a la Basílica de Sant Nicolau de Tolentino.

L'ermita és a mig camí /// d'un altíssim santuari: /// Rocacorba! Per anar-hi /// sols manca el Pla de Martí. [...] Voltada de castanyers, /// hi canta una alegre font; [...] Vetlleu sobre Mont-Falgó /// des de l'ombra del Golany; /// guardeu sempre de tot dany /// Sant Miquel de Campmajor.
S'el venera en llocs tant diversos com la ciutat de Barranquilla (Colombia), San Nicolás Totolapan (Mèxic), Aldea de San Nicolàs (Gran Canaria), Almonacid de la Sierra (Zaragoza), Adra (Almería), Cas Concos d'es Cavaller (Baleares) o Tortuera (Guadalajara).
Al Pla de l'Estany se'l venera a l'ermita de Sant Nicolau, al pla del mateix nom, dins del terme municipal de Falgons, en el camí que mena al santuari de Santa Maria de Rocacorba.

Bookmark and Share