Artículos - Costumbres y tradiciones

GOIGS DELS GLORIOSOS SANTS JULIÀ I BASILISSA QUE SE VENERAN EN LA PARROQUIA DEL POBLE GALLINÉS

GOIGS DELS GLORIOSOS SANTS JULIÀ I BASILISSA QUE SE VENERAN EN LA PARROQUIA DEL POBLE GALLINÉS

Revista de Banyoles
núm.1035, gener 2020, pp.12-13.

Julia i Bassilisa foren una parella d'esposos, morts com a màrtirs a Antioquia o, més probablement, en Antinoe (Egipte), durant el regnat de Dioclecià. Tot i així, no hi ha dades històriques provades de l'existència de la parella i sovint s'ha confós aquest Julià amb Julià de Cilícia, ja que al Martirologi romà s'esmenten vuit sants d'aquest nom que se celebren al llarg del mes gener.

Essent ja de edad major /// matrimoni celebrareu, /// ab Basilissa y jurareu /// los dos de guardar la flor /// mes suau y olorosa /// de la santa castedat.
Segons el llegendari, Julià era el fill únic d'una noble i rica família, profundament educat en la religió cristiana, que havia fet vot de castedat. En arribar a l'edat de 18 anys, els seus pares varen arreglar el seu matrimoni amb una jove de la mateixa noblesa, anomenada Basilisa, que com ell també havia fet vot de castedat, doncs també volia consagrar-se a Déu. Fou així com els dos joves van preservar la mútua virginitat durant tota la seva vida.

De Benet la religió /// abrassareu al instant [...] Vos Julià sou Abat /// Basilissa es Abadessa [...]
Ja visquen en parella, però, varen repartir els seus béns entre els pobres i cadascú d'ells es va es retirar a viure en una casa diferent, ambdues als afores de la ciutat. A la d'en Julià hi anaven homes de totes les classes socials, perquè els guies amb els seus prudents i sants consells. Julià, a la llarga va reunir un grup de monjos i va fundar un monestir.
Per la seva banda, la seva esposa, s'hi varen començar a adreçar una multitud de noies que, edificades amb l'exemple de la seva virtut, volien abraçar la vida religiosa vivint en santa pau sota la seva direcció. Fou així com Basilissa va fundar un convent per a dones, del qual va ésser-ne la superiora.
Igual que la seva esposa, Julià acollí en aquesta casa malalts de tota mena, d'aquí que a vegades també se l'hagi confós amb el llegendari Julià l'Hospitalari.

Cuant en una tina ardent /// de pega y regina estabau /// gracias a Déu donabeu /// en mitx de gran torment [...]. /// Altres torments inventaba /// la astucia d'aquell Tirá /// però tots eren en va [...] vostra vida es apagada /// morint per Deu degollat.
Durant la persecució de Dioclecià i Maximià contra el Cristianisme, Julià i els que amb ell residien foren capturats, empresonats i martiritzats als voltants de l'any 304. Juntament amb Julià, que va ser decapitat desprès de patir mil turments, van ésser martiritzats Cels i Marcionil·la, fill i mare, el sacerdot Antoni d'Antioquia i el convers i neòfit Anastasi d'Antioquia. També es diu que hi van morir els set germans de Marcionil·la. Sembla però, que la lectura tradicional del lloc ha de corregir-se i que el martiri va tenir lloc a Antinoe (Egipte) i no a Antioquia (Siria) com es deia en principi, ja que se'l confonia amb Sant Julià de Anazarba, que si que va ser martiritzat en aquesta darrera població.

Basilissa mor en pau /// tencada en son Monastir, /// y Juliá vos quedáu /// per aguantar y sufrir: /// martiri molt rigurós [...]
Per la seva banda Basilissa sembla ser que va morir pacíficament, possiblement abans que el seu marit, doncs no va patir persecució.

Miracles molt senyalats /// obra Deu en vostre nom, /// tenintvos per tot lo Mon /// varios temples dedicats [...]
Els dos sants van tenir molta veneració durant l'Edat mitjana, a partir del segle viii. La seva festivitat segons el Martyrologium Hieronymianum és el 6 de gener, però altres martirologis els situen al 9 de gener, mentre que el del monjo benedictí Rabanus Maurus el situa el 13.
Se'ls representa els dos junts, Julià amb palma de martiri o espasa; els dos atenent un malalt.

De este Poble de Gallinés /// Vos sou elegit Patró, [...]
Al Pla de l'Estany se'ls venera a la parroquial església de Sant Julià i Santa Basilissa de Galliners, dins del municipi de Vilademuls.

Bookmark and Share