ArtÝculos - Biografias

PERE HOSPITAL COLL, CATEDR└TIC I MISSIONER

PERE HOSPITAL COLL, CATEDR└TIC I MISSIONER

Els Colors del Pla de l'Estany
n˙m.157, gener 2013, p.52

El fill d'en Llorenš Hospital i l'Elisabet Coll, en Pere Llorenš Francesc, o en Peret, que Ús com tothom el coneixia, va nÚixer a Banyoles el 2 de juny de 1876. Era el petit de cinc germans, dos dels quals tambÚ varen abrašar la carrera religiosa: la Teresa i la Francisca, que foren monges de la Filles de la Caritat.

Orfe de mare a l'edat de 7 o 8 anys, era molt bon estudiant i obtenia bones qualificacions. El mateix any que feia la primera comuniˇ, el 1886, comenša a estudiar llatÝ al Seminari de Banyoles, ubicat al monestir de Sant Esteve i que estava dirigit pels pares missioners. No havia complert els 3 anys de permanŔncia, que va anar al Santuari de la Mare de DÚu del Collell, on va estudiar-hi filosofia.

DesprŔs de passar cinc anys en aquest Santuari, i desprŔs d'un mesos de permanŔncia a la casa que els religiosos de sant Vicenš de Paul tenien al carrer de Provenša de Barcelona, el 4 de juny de 1893, mentre la seva germana Teresa feia la prova d'ingrÚs a l'Hospici de Girona, Ús traslladat a Madrid, a la casa central de la Congregaciˇ, on va fer els vots el 17 d'agost de 1895.

Destinat a l'Illa de Mallorca, hi va arribar l'agost de 1901 per fer-se cÓrrec l'escola Apost˛lica de Palma. Va rebre el presbiterat l'any 1902, i l'any segŘent, desprŔs de 19 mesos al front de l'escola apost˛lica, Ús destinat a missions per la illa de Mallorca. Per˛ no serÓ per molt temps, doncs l'agost de 1905, un nou canvi de destÝ el durÓ fins a Barcelona, on es dedica al culte de l'esglÚsia i a fer missions per diferents pobles de Catalunya, entre ells el Prat de Llobregat.

L'any 1908, essent professor i director de l'estudiantat de la provÝncia de Barcelona, Ús nomenat catedrÓtic i poc desprŔs, amb motiu de la Setmana TrÓgica (25/7-2/8/1908) es traslladat a la casa de l'Espluga de FrancolÝ, juntament amb els estudiants, d'on fou nomenat director, impartint les cÓtedres de MatemÓtiques, ╚tica i Sociologia. Dos anys desprŔs, el 5 de novembre de 1910 es nomenat Superior de l'Escola Apost˛lica de Bellpuig, a la comarca de l'Urgell, on es farÓ cÓrrec de les cÓtedres de Geometria i Moral.

Arribats a finals de 1913, la seva malaltia comenša a fer estralls en la seva salut. Pateix forts dolors intestinals i tot el que menja ho vomita. Per˛ ell segueix al front de la l'escola, impartint les seves classes. Mentre, l'Assemblea Provincial el nomena diputat per la provÝncia de Barcelona, i a la que tindria que representar en l'Assemblea General que s'havia de dur a terme el 27 de juliol a Paris, per˛ l'esclat de la Primera Guerra Mundial la va suspendre.

Traslladat de nou a Barcelona, la seva salut segueix empitjorant, i per aix˛, se l'envia a Figueres per veure si els "aires de l'EmpordÓ" el poden curar. Per˛ tot Ús en va. Sis mesos desprŔs, el 7 de marš de 1915, torna a Barcelona. El dia 10, una radiografia fa que li diagnostiquin "una llaga a l'estˇmac i manca d'energia en els moviments peristÓltics, motiu pel que no pot fer la digestiˇ". Reunits els metges, arriben a la conclusiˇ que la ˙nica soluciˇ, tot i que perillosa, es una operaciˇ per tal de "deslliurar-l'ho de l'obstrucciˇ pil˛rica". Per aquest motiu el dia 14 se'l trasllada a l'hospital del Sagrat Cor, on serÓ operat el dia 18, per˛ malauradament, no se li va poder fer res doncs la infermetat ja estava molt estesa, ja que com deia la seva biografia "el cranc se li havia estes".

El 27 de marš Ús retornat a la casa de Barcelona, on va morir a l'1 de la nit del 2 d'abril de 1915, a l'edat de 39 anys.

Bookmark and Share