Artículos - Biografias

MONTSERRAT I CATALÀ: ENTRENADORS DELS ANYS SEIXANTA

MONTSERRAT I CATALÀ: ENTRENADORS DELS ANYS SEIXANTA

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.104, agost de 2008

Durant els anys seixanta del passat segle, mentre en Lluís Julià, del que ja en vaig parlar al número 102 d'aquesta mateixa revista, se'n feia càrrec de la secció de natació i waterpolo (tot i que més tard es convertí en el preparador físic de la majoria de les seccions) la recent creada secció de rem va comptar amb la presència de dos professionals d'aquest esport, em refereixo amb en Josep Maria Montserrat, del GEiEG, i en Jesús Català, del Reial Club Marítim de Barcelona.

En Josep Maria Montserrat i Brugada (1930), fou un dels remers que defensà els colors de la institució gironina en l'època en que aquesta va tenir secció de rem. L'any 1958, en el campionat d'Espanya celebrat a Banyoles, aconseguí amb el quatre amb timoner endur-se la medalla d'or d'aquesta modalitat. Amb aquest fet s'aconseguí que, tal i com deia el butlletí grupista, "... per primera vez en la história de Gerona y del Grup, un equipo gerundense es proclamado campeón de España...". Uns mesos desprès d'aquest campionat, del que enguany se'n celebren les seves noces d'or, el Club Natació Banyoles fundà la secció de rem.

La flamant secció de rem, en un principi comptà amb l'ajut de gent del propi club - com en Miquel Vila o en Miquel Tarradas - o be del propi Lluís Julià, però a començaments dels anys seixanta, el Club entrà en contacte amb en Josep Maria (que ja feia temps que venia a entrenar a Banyoles, juntament amb la resta de remers del GEiEG) per tal de que es fes càrrec de l'entrenament dels esportistes de la secció de rem. Al final arribaren a un acord i l'any 1961 en Josep Maria Montserrat es va posar al capdavant de la secció.

L'altra entrenador fou el barceloní Jesús Català i Centeno (1924-2005). La afició a aquest esport ja li va venir del seu pare, un remer que podia haver anat a l'olimpíada de Berlín. En Jesús començà a remar a l'edat de 18 anys, combinant l'outrigger, amb la iola i el canoé. i desprès d'aconseguir diferents medalles en moltes de les competicions en que participà, l'any 1955 va obtenir el títol d'entrenador nacional i el de Jutge Àrbitre Internacional, i quatre anys més tard, el 1959, el d'entrenador Internacional. Poc temps desprès posa en pràctica els seus coneixements, entrenant els juvenils del seu propi club, el Marítim de Barcelona.

A proposta del aleshores president del Club, en Jordi Gimferrer, es va parlar amb en Jesús per tal de que vingués a entrenar els nostres remers, però aquest va refusar la proposta ja que no volia deixar la seva feina a Barcelona; al final, però, es va poder arribar a un acord, que va consistir en que tant ell com la seva família vindrien els caps de setmana i estarien hostatjats al Rancho Grande (de la qual cosa evidentment el Club se'n faria càrrec), i a canvi ell entrenaria als remers del Club. Fou així com entre els anys 1966 i 1968 en Jesús Català es convertí en "entrenador de caps de setmana" del Club.

El setembre de l'any 2000, dins els actes previstos amb motiu del 75 aniversari del Club, els Amics del Rem van voler dur a terme una prova esportiva en la que podessin tenir cabuda tots els remers que havien passat pel Club. Fou així com va néixer la idea de fer les "24 hores de rem". I fou dins d'aquesta prova que es va aprofitar per rendir un merescut homenatge tant amb en Josep Maria Montserrat com amb en Jesús Català, que d'aquesta manera coincidien a Banyoles desprès de molts anys.

Bookmark and Share