Artículos - Biografias

JORDI BANAL I LLAHÓ, MÉS DE 50 ANYS DE CLUB

JORDI BANAL I LLAHÓ, MÉS DE 50 ANYS DE CLUB

Club Natació Banyoles, revista d'informació al soci
núm.42, juliol 2011, p.22

El passat divendres 17 de juny, al pati de les Magnòlies de l'actual seu de la Representació Territorial de la Generalitat de Catalunya a Girona, i en el decurs de la XXXI edició de la "Medalla de l'esport de les comarques gironines", Jordi Banal i Llahó, va ser guardonat amb aquesta medalla, amb la que la Secretaria General de l'Esport vol premiar a totes aquelles persones que d’una manera anònima i desinteressada han treballat per l’esport.

Nascut a Banyoles l'any 1950, Jordi Banal ha tingut una dilatada vida esportiva lligada al Club Natació Banyoles, ja sigui des de la pràctica de l’esport com en la tasca directiva de l’entitat.

La seva carrera esportiva començà ben aviat. Va aprendre a nedar als 7 anys, de la mà de Josep Tresseres. "Als deu anys vaig fer la meva primera travessia de l’Estany... i fins ara."- comenta en Jordi. A la natació li va seguir el waterpolo, que en aquella època era gairebé el mateix: "acabaves de nedar i et posaves a jugar amb la pilota, no com ara que son dos seccions separades".

Com a waterpolista va estar present les tres vegades que l’equip va pujar a primera divisió. La primera, com diu ell mateix, "per ser el més gran dels petits". Després, sent jugador titular, amb en Fusano d’entrenador. I per darrer cop, exercint d’entrenador i jugador "a la vegada que jugava, jo vaig entrenar l'equip, durant la primera volta i en la segona, quan ja es va incorporar en Francisco Jimenez com a entrenador, ens varem classificar per l'ascens".

El mateix temps compaginava la natació i el waterpolo amb el salvament i socorrisme. "En aquella època - a finals dels seixanta - va venir el delegat d'aquest esport a Girona, a veure a l'Albert, l'entrenador, i el va convèncer per fer un equip de salvament". Una història que es va repetir quan Jordi Banal va ser president del Club, als anys 90, en què la secció es va tornar a constituir.

Al llarg d’una colla d’anys es va mantenir vinculat en aquestes seccions des de diferents vessants. Actualment, però, practica sobretot l’atletisme i el triatló. Una afició que ja arrenca en la seva joventut, "quan al Club encara no teníem la piscina coberta, sobre tot a l'hivern, practicàvem l'atletisme i participàvem, per exemple, al Cros del Nedador i a l'Atleta Complert, que estava organitzat pel GEiEG, i on combinàvem la natació amb diverses proves d'atletisme".

A banda d’esportista, Jordi Banal també ha estat directiu de l’entitat durant força anys. A partir dels anys 80 esdevé delegat de natació i de waterpolo. A l’any 1992, en la Junta directiva encapçalada per Llorenç Castañer, esdevé vicepresident de l’entitat i des del 1993 fins el 2001, president. Una etapa en la qual no s’oblida mai de recordar i agrair l’ajuda de totes les persones que van treballar amb ell.

En l’actualitat la seva vinculació amb el Club continua. Forma part de la comissió de la Travessia de l’Estany i de la Mitja Marató d’Atletisme, està integrat com a veterà a la secció d’atletisme i segueix nedant i practicant esport. Tant és així que en la darrera edició de la Travessia se li ha concedit una placa com a record d’haver assolit la seva 50a Travessia consecutiva.

El reconeixement que la Secretaria General de l’Esport ha fet a Jordi Banal està plenament justificat. Tota una vida lligada a la nostra entitat, a la pràctica esportiva i en el treball constant que el converteix en un dels protagonistes de les pàgines de la història del nostre Club.

Bookmark and Share