Artículos - Biografias

JOAN VIDAL PLANELLA I L'ESTANY DE BANYOLES

JOAN VIDAL PLANELLA I L

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.161, maig 2013, p.62

Nascut a Camprodon, a cal Piqué, l'1 de maig de 1883, en el si d'una família humil, era fill de Francisco Vidal, de Camprodon i de Francisca Planella, de Sant Salvador de Bianya. Però tot i haver nascut al Ripollès, realitzà els seus estudis primaris lluny de la seva comarca. Els primers anys a Banyoles i la resta al santuari del Collell, on per la seva condició de "fàmul", o criat, es veié obligat a combinar els estudis, amb servir als interns de pagament. Acabada la seva etapa al santuari garrotxí, continuà els seus estudis d'humanitats a Girona, on exercí d’educador dels fills d’algunes de les famílies benestants. Més tard, disposat a aconseguir la llicenciatura en Veterinària, va haver d’estudiar a Saragossa i Madrid i fer tota mena de sacrificis i treballs, entre ells el de dependent de farmàcia i el de professor, per tal de poder-s’ho costejar.
Amb la llicenciatura a la butxaca, torna a Banyoles on l’any 1909 ja exerceix de veterinari, a la vegada que segueix donant classes. L'any següent, el 1910, es casa amb la banyolina Francesca Pagès Poch, amb qui va tenir cinc fills, que refermaren els seus lligams amb Banyoles, i també aquell mateix any amplia el seus estudis de bacteriologia en el laboratori de ciències experimentals que dirigia el Dr. Astek a Barcelona.
L'any 1913 fou nomenat president del Sindicat Agrícola de Banyoles i dos anys desprès, el 1915, veterinari municipal, primer de Mieres i més tard de Cornellà. Però de bon segur que la feina de veterinari no deuria de donar el suficient per mantenir la seva família, ja que el 1919 exercia també de gerent de la Tornilleria Walf, del carrer de Girona de Banyoles.
Dedicat intensament a l'estudi i a la investigació, fou responsable, l’any 1922, del Centre Tècnic Agrícola de Banyoles. Al llarg de la seva vida va publicar diferents articles parlant d'agricultura, avicultura i ramaderia en periòdics i revistes, com Semana Veterinaria i Revista de Zootècnia. També va ser redactor i editor de la revista Agricultura Casolana, i ponent al XXIV Congrés de la federació Agrícola Catalano-Balear, que el mes de maig de 1926 es va celebrar a Banyoles.
El seus treballs li varen merèixer diferents guardons, i fins i tot, l'Ajuntament de Nova York li oferí d'incorporar-se als serveis veterinaris d'aquella ciutat i prendre la nacionalitat nord-americana, cosa que no va acceptar.
Entre les seves publicacions destaca el llibre L'Estany de Banyoles, publicat l’any 1925, i articles com Contribución al estudio de la enfermedad de los Ajos denominado Boixat en Bañolas, juntament amb en Joan Alsius l’any 1915 i La obra geològica de Pere Alsius, de l’any 1931.
Nomenat Inspector Municipal Veterinari de Sant Feliu de Pallerols, va morir assassinat, per elements incontrolats, la nit del 23 al 24 d'agost de 1936, a les Planes d'Hostoles, tot just recent començada la Guerra Civil.

Bookmark and Share