Artículos - Biografias

JOAN CARRERA I DELLUNDER: CREADOR DE LA PRIMERA ESCOLA D'ART DE LA PROVÍNCIA

JOAN CARRERA I DELLUNDER: CREADOR DE LA PRIMERA ESCOLA D

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.139, juliol 2011 p.46

Va néixer a Torroella de Montgrí el 26 d'agost de 1889, a la casa pairal dels Dellunder, al carrer de l'Església, i era net del metge Martí Dellunder, que cuidà la salut dels torroellencs durant bona part del segle XIX. El seus pares foren el metge banyolí Conrad Carrera i Roger, nomenat metge de l'hospital torroellenc el 1885 en substitució del seu sogre mort l'any abans, i Josefa Dellunder i Martí, els quals tingueren sis fills: tres nascuts a la vila empordanesa: Martí (1885-1913), que fou metge titular de Serinyà i que morí negat al llac de Banyoles quan en haver bolcat la barca en que anava, intentà ajudar a la resta de nàufrags; Tomàs (1887), que també morí jove, i Joan; i els altres tres nascuts a la capital catalana: Jesús, Manel i Dolors.

Pensant ja en els estudis dels fills, la família anà a viure a Barcelona, instal·lant-se al carrer del Bonsuccés, un fet decisiu per a la formació del jove Joan, que ja experimentava una gran vocació artística. Desprès d'estudiar als Jesuïtes, el 1909 entra a l'Escola de Belles Arts de Llotja, on compartí estudis amb Enric Monjo i Frederic Marès, entre d'altres. El 1910 guanyà una beca per ampliar coneixements a París i a Brussel·les i el 1914 obtingué, per oposició, la plaça de dibuixant de l'Institut d'Estudis Catalans, on col·laborà amb Puig i Cadafalch. En aquests anys, l'amistat amb l'escultor Joan Savall i Romeu, propicia la relació amb la seva germana Francesca, amb la qual es casa a l'església barcelonina de Betlem, el 8 d'agost de 1917, i amb qui va tenir deu fills.

Però la mort prematura dels seus germans el convertí en l'hereu de la pairalia dels Ros (entroncats amb la nissaga dels Carrera) i l'any 1922, amb tota la família, es traslladà a la casa pairal del carrer de la Canal (on hi havia fins fa poc Mobles Busquets i on encara s'hi troba la fonda Comas).

L'any 1924 crea a Banyoles, en la que havia estat la "Blanqueria Ros" la que seria la primera Escola d'Art de la província: "Academia Carrera. Baix aquest títol per Any Nou inaugurarà, ajudant Déu, l’ensenyança de dibuix artístic, lineal i perspectiva amb tota la seva extensió al carrer de La Canal 11, Banyoles. També hi haurà classes per a senyoretes. Per mes detalls, dirigir-se a dita adressa tots els dies feiners de 10 a 12 del matí".

Al mateix temps, donava a conèixer les primeres mostres de la seva creació escultòrica a les comarques gironines, com "El nàufrag", escultura de 200x95x75 cm en memòria al seu germà Martí. Anys més tard, realitzarà per Banyoles les imatges de Sant Martirià (altar del Monestir) i Sant Antoni (a Santa Maria).

L'any 1930 fou nomenat professor d'escultura de l'Escola Municipal de Belles Arts de Girona i es trasllada a viure a la ciutat de l'Onyar, fixant el seu domicili al carrer de Figuerola; posteriorment es traslladà a la plaça del Vi on havia obert una escola-taller. Des de llavors, realitza una gran tasca pedagògica, i a més de l'Escola Municipal de Belles Arts, de la qual fou director fins a la seva mort, ensenyà dibuix a l'Hospici, a l'Institut i al Col·legi dels Maristes, entre d'altres centres.

Dotat d'una gran sensibilitat social i humanitària, col·laborà de ple en la construcció del nou temple de Santa Maria del Collell, oferint gratuïtament l'explotació d'una pedrera que hi havia a tocar del temple. Va morir a Girona el 1952.

Bookmark and Share