Artículos - Biografias

JESÚS GIRBAL BALANDRA, FOTÒGRAF

JESÚS GIRBAL BALANDRA, FOTÒGRAF

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.204, desembre 2016, p.76.

Fill d'Eusebi Girbal i de Maria del Carme Balandra (cognom aquest darrer que segons alguns documents apareix escrit acabat en «u» i en «o»), en Jesús va néixer a Girona el 27 d'octubre de 1880, essent batejat dos dies després a la Catedral de la mateixa ciutat.

Poca cosa sabem de la seva joventut, fins que apareix tot just a principis de segle XX establert a Sant Feliu de Guíxols, on treballava a la rambla Vidal, amb l'impressor i editor Octavi Viader. Llavors ja estava casat amb la guixolenca Teresa Prats Balmaña, nascuda a la mateixa ciutat el 25 de novembre de 1884, i amb qui va tenir quatre fills: el primer d'ells, l'Eusebi, nascut a la capital ganxona el 14 de gener de 1906 i els altres tres nascuts a la capital del Pla de l'Estany: en Josep, el 13 de desembre de 1910; la Carme, l'1 d'octubre de 1918 i en Lluís, el 23 de juny de 1921.

Com a bon aficionat a la fotografia, en Jesús exposava als aparadors de la impremta Viader, i entre les seves fotos van tenir un cert renom les que va exposar en motiu de la visita que el 9 d'abril de 1904 va fer a Sant Feliu el rei d'Espanya d'aleshores, Alfons XIII, per a la col·locació de la primera pedra del port. Dues de les imatges es varen publicar a la revista barcelonina Àlbum Salón, núm. 161.

Va escriure al setmanari catalanista Llevor i fou director del setmanari republicà-federal El Programa i del quinzenal Llevant, una revista de literatura, arts i actualitats. Mentre, seguia dedicant-se a la fotografia. Va aconseguir que, en els anys 1909 i 1910, es publiquessin algunes de les seves fotografies a la revista Nuevo Mundo.

A la segona dècada del segle XX, en concret l'any 1911, el trobem dirigint una galeria fotogràfica al carrer Argenteria de Girona, ciutat en la que recordem havia nascut i en la que el seu germà Artur —amb qui possiblement no va coincidir, ja que als voltants de 1909 va marxar a «fer les amèriques»— havia obert ja dues galeries fotogràfiques, la primera al carrer del Nord, número 8, i més tard, l'any 1905, als baixos del número 3 de la plaça de la Independència, una antiga galeria oberta l'any 1867 pels fotògrafs Unal i Marca.

Després d'uns anys a la ciutat de l'Onyar, Jesús amb la seva família s'estableix definitivament a Banyoles, al número 31 de la plaça Major, on segons el Diccionario de fotógrafos de España (1851-1936), va estar actiu entre els anys 1917 i 1926 (una data que ens ve a fer dubtar del lloc del naixement del seu segon fill, ja que si bé el Padró Municipal de Banyoles de 1925 diu que va néixer en aquesta ciutat l'any 1910, per el que hem vist fins ara seria més lògic pensar que nasqués a Sant Feliu de Guíxols).

Va morir a Banyoles el 9 de febrer de 1927.

Bookmark and Share