Artículos - Biografias

FRANCESC DARDER: UN NATURALISTA APASSIONAT

FRANCESC DARDER: UN NATURALISTA APASSIONAT

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.201, setembre 2016, p.52.

Estudiava plantes i animals. Els dissecava, dirigia un Zoo i un museu. Editava revistes i organitzava exposicions. Criava conills i s'interessava pels peixos. Escrivia llibres i articles, donava conferencies i impartia classes. Dirigia un negoci. Tenia una família,... i el que és més important tenia una visió de les ciències molt diferents de la resta de científics barcelonins, fet que el va dur a tenir discrepàncies amb molts d'ells.

Aquest era Francesc d'Assís Darder Llimona, fill de Jeroni Darder Feliu, veterinari inspector de l'escorxador de Barcelona, i de Carme Llimona.

Nascut a Barcelona un 2 d'octubre de 1851 i mort a la mateixa ciutat el 8 d'abril de 1918, va estudiar el batxillerat a l'institut de Gracia, traslladant-se desprès a Madrid on estudià la carrera de veterinària, especialitzat-se en taxidèrmia, i trencant d'aquesta manera amb una tradició familiar de dedicació a la veterinària, tot i que els primers anys, un cop tornat a Barcelona, els va dedicar a l'establiment de veterinària i cavalleries que els seus pares tenien al carrer Cadena. Un negoci que fins i tot va arribar a ampliar.

Casat el 1875 amb Joaquima Rodés Bosch, amb la que va tenir quatre fills: Jeroni, Paquita, Pere i Joan Baptista, segueix en el negoci familiar fins que el 1880 el deixa, instal·lant-se al carrer Aldana, on va obrir «El conejar modelo barcelonés», un establiment que es dedicava a la promoció i venda d'articles per a la cria de conills, però sense deixar de banda la seva carrera com a taxidermista. És així com La Vanguardia del 22 de setembre de 1882 anuncia la inauguració del «Gabinete de Història Natural de don Francisco de A. Darder», on hi exposava tota mena d'animals dissecats. I si això fos poc, el 1883 va començar a oferir serveis de conservació i embalsamament de cadàvers humans, art en la que agafarà un gran notorietat. És el mateix any que es contractat pel Museu Martorell com a encarregat de dissecar i preparar els animals que s'havien d'exposar.

El 1886 obre una botiga d'Història Natural al carrer Jaume I n.11, concebuda com a gran distribuïdora de material no només per a col·leccionistes sinó com a subministradora a les escoles i a les universitats de tot l'Estat. I dos anys més tard compra un terreny a la vila de Gràcia on s'hi fa construir un edifici de tres plantes on poder enquibir tot els seus negocis: consultori, laboratori, obrador de taxidèrmia, oficines i redacció de la revista, així com el despatx personal, la seva vivenda i les col·leccions privades (el futur «Museo Darder»), que el 1888 exposà en part a l'exposició Universal de Barcelona.

El 1892 l'Ajuntament de Barcelona compra la col·lecció d'animals vius ? en aquells moments única en tot l'Estat? que el 1872 havia començat a reunir Lluís Martí i Codolar i Darder es contractat per encarregar-se'n de la seva conservació. esdevenint d'aquesta manera en el primer director del Zoològic de Barcelona.

A partir de 1910, comença a visitar la ciutat de Banyoles. Primer atret pel seu balneari i més tard pel seu estany, on aquell mateix any durà a terme la I Festa del Peix. L'èxit de la mateixa fa que l'any següent l'Ajuntament el nomeni fill adoptiu de la ciutat. Serà aquest el catalitzador que durà a Darder a visitar cada cop més la ciutat de l'estany, fins que l'any 1915, arrel de tancar el seu negoci de Barcelona, decideix donar totes les seves col·leccions a Banyoles, donant lloc al Museu Darder, inaugurat el 22 d'octubre de 1916.

Bookmark and Share