Artículos - Biografias

EN FRANCESC RIERA SIRVENT: L'ESCOLA DEL SR. RIERA

EN FRANCESC RIERA SIRVENT: L

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.197, juny 2016, p.62.

En Joan Gussinyer (1893-1981), que de jove vivia al carrer de Sant Martirià, poc abans de la seva mort, va fer una breu descripció de l’escola a la que ell anava: «[...] primer vaig anar al Col·legi amb el Sr. Riera, que s’estava allà on ara hi ha aquella botiga de la Pescanova [a l’actual número 12 del Carrer de Sant Martirià]. Aquest s’estava al dalt i tenia un pati [...] el Sr. Riera feia els grans, i els mestres dels petits eren tres: l’Agustí, en Francesc Hostench i el germà del Sr. Riera [...] després varen venir els Hermanos [...] el Sr. Riera veient que es quedava sense ningú va marxar de Banyoles».

Es curiós que en un breu espai de temps, tres Riera pedagogs, que en un principi no tenien res a veure entre sí, fessin cap a Banyoles: l'Encarnació, en Frederic i els germans Francesc i Agustí, fills de Bàscara, com en Frederic, però sense cap parentesc proper.

En Francesc, nascut a Bàscara als voltants de 1878, era fill de l'Agustí Riera Sorribas i de la Teresa Sirvent de Lladó, i tingué per germans en Joan, en Josep (que va fer la carrera eclesiàstica, i esdevingué arxiver diocesà de Girona i col·laborador d'Antoni M. Alcover en la seva obra) i l'Agustí, que va casar amb la banyolina Teresa Pujol Claus.

L'any 1902 ja el trobem vivint a Banyoles, al Carrer Sant Martirià, número 16, casa que segurament seria una pensió doncs hi vivien gent amb oficis diversos: secretari municipal, músic, carter,... i diversos mestres: Francesc Estartús i la seva esposa Teresa Gascons, les germanes Anna i Eugenia Soler Solá, i Narcís Verdaguer Bosch.

A començaments de 1903, juntament amb el seu germà Agustí, surten empadronats al número 6 del mateix carrer i serà en aquesta casa, on curiosament uns anys abans l'Encarnació Riera hi tenia una escola de dibuix, on en Francesc hi tindrà també la seva escola i on viurà fins l'any 1909.

El 7 de juliol de 1903, es casa amb la banyolina Lluïsa Garcia Corominas amb qui tindrà una filla: la Dolors Riera Garcia.

Va marxar de Banyoles, si fem cas del que diu en Gussinyer quan l'escola es va quedar sense nens, degut a l'obertura l'any 1905 de l'escola dels «Hermanos». Sigui o no aquest el motiu, el cas es que entre el mes de març de 1911 i l'abril de 1913 està de mestre interí a l'escola de nens de Castell d'Aro, d'on va marxar cap a Les Escaules, per prendre possessió, en propietat, de l'escola mixta d'aquesta població.

A finals de 1931 va ser nomenat director interí de l'escola de Canet de Mar, ciutat en la que hi romandrà fins el setembre de 1934 en que serà traslladat, com a mestre de secció, a la capital gironina, i on es jubilarà el gener de 1942.

Bookmark and Share