Artículos - Biografias

EL BEAT ÀNGEL MARIA PRAT HOSTENCH

EL BEAT ÀNGEL MARIA PRAT HOSTENCH

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.178, octubre 2014, p.54

Va néixer al carrer del Jazmín de Banyoles el 29 d'abril de 1896 —que avui en dia correspondria al número 24 del carrer Mossèn Baldiri Reixac—, tot i que va passar la seva infantesa al carrer de Girona número 16, essent batejat 8 dies més tard a l'església parroquial de Santa Maria dels Turers.
Fill d'Antoni Prat Sacrest (d'Olot) i d'Aurora Hostench (de Banyoles), era a la vegada germà de l'industrial blanquer Francesc Xavier Prat Hostench, alcalde de Banyoles en la primera etapa del franquisme entre 1940 i 1949.
Orfe de pare ja en el moment del seu naixement, va cursar els seus primers estudis a l'escola de la vila, amb el professor Francesc Estartús. Desprès estudià al col·legi que els Hermanos tenien al carrer de Sant Martirià fins que va ingressar a les classes de llatí que Mossèn Josep Lleal donava al monestir.
Acabats els seus estudis a Banyoles, l'any 1908 va entrar a l'escola Mariana dels Pares Carmelites d'Olot, completant els seus estudis eclesiàstics al convents que l'orde tenia a Onda (València) i Caudete (Albacete) i adoptant el nom d'Àngel Maria (havia estat batejat com Àngel Antoni). El 2 de setembre de 1912 va fer la professió simple dins l'orde dels Carmelites de l'Antiga Observança. Quatre anys més tard feia la professió religiosa solemne i el 21 de desembre de 1918 era ordenat sacerdot a la ciutat de Girona.
Fou rector del Seminari Menor carmelità d’Olot, des del 1923 fins el 1926, en que fou nomenat prior de la capital garrotxina. El 1929 prior de Tàrrega i el 1932 un altre cop prior d'Olot, tot i que tant sols per un any, doncs el 1933 retornà a Tàrrega amb el mateix càrrec que tenia, a la vegada que el 1935 fou nomenat director del Centre de Propaganda de l’Orde a Catalunya.
Arrel del cop d'estat del 18 de juliol i els posteriors esdeveniments que varen tenir lloc, el dia 28 els dotze membres de la comunitat carmelita de Tàrrega varen abandonar el convent, entre ells el pare Àngel Maria Prat que n'era el prior, però varen esser descoberts pels milicians en l'estació del tren de la població. Detinguts, foren carregats en un camió fins un indret anomenat Clot dels Aubins, prop de Cervera, on foren assassinats la matinada del dia 29.
Un cop acabada la conflagració, les seves restes calcinades varen ser depositades en un sarcòfag de pedra al convent dels carmelites de Tàrrega. Vint anys desprès, el mes de setembre de 1959, es va iniciar el seu proces de beatificació, proces que va culminar el 26 de juny de 2006, quan el papa Benet XVI va signar el decret de beatificació, essent beatificat a Roma el 28 d'octubre de 2007.
D'ell ens han quedat alguns escrits en diverses revistes religioses: el 1918 a El Santo Escapulario, de Jerez de la Frontera; entre 1924 i 1929 a Ecos de la Cueva Santa editada a Altura-Castelló i entre 1934 i 1936 a El Carme, un periòdic imprès a Olot.

Bookmark and Share