Artículos - Biografias

ANTONI SERRA HORTAL, GERMÀ ADOLFO JAIME

ANTONI SERRA HORTAL, GERMÀ ADOLFO JAIME

El Colors del Pla de l'Estany
núm.181, gener 2015, p.50.

Nascut a Banyoles el 19 de desembre de 1880 i batejat dos dies després a la parroquial església de Santa Maria dels Turers de la mateixa població, era fill d'Antoni Serra de Banyoles i de Cristina Hortal de Vilatenim.

Després d'estudiar tres anys al noviciat menor, va acabar la seva formació religiosa primer en un col·legi francès, de l'ordre dels Germans de la Salle i més tard al monestir de Santa Maria de Bujedo a la província de Burgos. Amb el nom de germà Adolfo Jaime, va agafar l'hàbit el gener de 1899, traslladant-se aquell mateix any al col·legi que la congregació tenia al recent annexionat poble de la Bonanova, al nord de la capital catalana, on hi va romandre vuit anys.

Destinat al col·legi de Terol, l'any 1907, dos anys després va anar al de Manlleu, on hi va restar fins l'any 1920, quan va tornar a Terol. De nou a Catalunya, l'any 1921 va passar novament a la Bonanova, fins que el 1927 fou nomenat director de la comunitat de Berga, que dirigia el Col·legi Rosal (anomenat així en record de Lluís Rosal, fundador del col·legi berguedà l'any 1909), però dos anys més tard va demanar ser rellevat del càrrec, tornant a Barcelona, però aquest cop al barri de Sant Pere, com a professor del col·legi Condal, el qual, juntament amb el de Manlleu, ostenten l'honor de ser els més antics que la comunitat té a Catalunya, ja que fou fundat l'any 1879, un any abans que l'osonenc.

Nomenat procurador a Manlleu, l'any 1930, quan varen esclatar els fets del juliol de 1936 es trobava a Roses, on havia arribat el 12 de juliol, per tal de visitar uns familiars. Estant en aquesta població empordanesa, va obtenir un passaport per a passar a Franca, però quan va arribar a la frontera estava tancada, de manera que va tornar a Roses on una patrulla de milicians el va detenir. Interrogat, va dir que vivia a Manlleu, fet que va dur als milicians a trucar els seus camarades de Manlleu que varen confirmar que precisament l'estaven buscant, motiu pel qual fou enviat a la ciutat osonenca.

Un cop a Manlleu el portaren en cotxe a la bifurcació de les carreteres de Roda i Olot, al terme municipal de Santa Maria de Corcó, on el varen fer baixar del cotxe, per tal d'afusellar-lo. Era el dia 6 d'agost de 1936. Al dia següent el seu cos fou recollit i enterrat a Santa Maria de Corcó.

El 28 d'octubre de 2007 va ser beatificat a Roma pel papa Benet XVI.

Bookmark and Share