Artículos - Biografias

RAMON CAMPS NOGUÉS, PORTALLITERES DEL TERÇ DE REQUETÈS

RAMON CAMPS NOGUÉS, PORTALLITERES DEL TERÇ DE REQUETÈS

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.188, agost 2015, p.46

En Ramon va néixer un 10 de juliol de l'any 1918 en el sí d'una família pagesa de Santa Maria de Camós. De profundes arrels religioses, de petit va exercir d'escolanet a l'església de la seva parròquia i més tard es va afiliar a la Federació de Joves Cristians de Banyoles. Estudià les seves primeres lletres a l'escola de Sant Vicenç de Camós, però per poc temps ja que va deixar el seus estudis i es dedicà al conreu de la terra.
Desprès de la rebel·lió del juliol de 1936, es va tenir que allistar en el bàndol republicà, a la caserna que hi havia al santuari del Collell, però al poc desertà i marxà cap a casa seva on s'hi va estar amagat un temps, fins que decideix allistar-se al bàndol nacional. Per això es dirigeix cap a França, per la ruta de la Mare de Déu del Mont. Desprès d'un llarg recorregut arribà a Irun, on el 27 de desembre de 1937 ingressa en el Terç de Requetès de Nostra Senyora de Montserrat, amb el que, als pocs dies, es traslladà al poble de Torres de Berrallén (Saragossa), on va rebrà instrucció militar, mentre que anaven arribant nous voluntaris que al final varen conformar la 4arta Companyia i en la que s'integrarà en Ramon amb el càrrec de «portalliteres».
Des d'aquí, el 8 de març son enviats a Huertaernando, al front de Guadalajara, on es reuneixen amb la resta de companyies que conformaven el Terç, i on la quarta es destinada a la posició de Peña Rubia per tal de fer front a l'exercit republicà concentrat a Huertapelayo i Esplegares, on hi romandran un parell de mesos, fins que el 27 de maig en camions son enviats a la rereguarda, a la població de Mirabueno (Guadalajara), per tal de recuperar forces i reorganitzar la unitat.
El 12 de juny, el Terç al complert surt en direcció a Riaza (Segovia); el 23 direcció Muñana (Àvila), i el 30 cap a San Esteban de los Patos (Àvila), on es concentraran altres batallons de la 74ena Divisió, —de la que formava part el Terç de N.S. de Montserrat—, per tal de dur a terme unes maniobres conjuntes amb foc real.
El 15 de juliol, en tren, i desprès de deixar enrere Àvila, Salamanca i Plasencia, arriben a Caceres, des d'on, en camions son traslladats a Trujillo i Herguijuela, a pocs kilòmetres del front de guerra. El 19 es traslladen a Zorita i Alcollarín, des d'on participen com a unitat de recolzament de l'anomenat Exercit del Centre, —que està sota el comandament de Queipo de Llano—, en l'alliberament d'aquesta zona del riu Guadiana.
Desprès d'aquesta campanya per terres extremenyes, a finals de juliol es dirigeixen cap a Catalunya, on s'estava duent a terme una gran ofensiva al front de l'Ebre. Arriben a Bot, a la Terra Alta, i d'aquí, desprès de travessar Batea i sofrir l'assetjament de l'aviació republicana, cap a Villalba dels Arcs, —convertit en la línia del front durant els primers dies de l’ofensiva de l’Ebre—, amb l'objectiu de conquerir la posició republicana de la Punta Targa.
Prop d'aquest posició, a Quatre Camins, —cruïlla de carreteres que menen a Vilalba dels Arcs, Corbera d'Ebre, la Fatarella i Gandesa—, sota un intens foc enemic, i mentre es dedicava a la tasca d'evacuar els ferits, el 19 d'agost de 1938, va trobar la mort, juntament a altres 58 boines vermells.

Bookmark and Share