Artículos - Biografias

JUAN BUSQUETS CUBARSÍ I EL MAS PALAU

JUAN BUSQUETS CUBARSÍ I EL MAS PALAU

El Colors del Pla de l'Estany
núm.180, desembre 2014, p.72.

Fill de Salvador Busquets i de Carme Cubarsí, va néixer a L’Estanyol, el 17 de febrer de 1886, essent el petit de tres germans, en Pere nascut el 1877 i en Rafael el 1879, ambdós a la població de Vallcanera. De la seva joventut no en sabem res, fins que amb la idea de fer fortuna viatjà a Cuba, on es va casar amb una vídua, filla d’un militar propietari de diversos negocis a L’Havana, Manuela del Cueto Carbonell, nascuda a Santiago de Cuba als voltants de 1889. Fou en aquest anys que va coincidir amb els seus dos germans, però l’únic que realment va fer fortuna fou en Joan, possiblement arrel del seu casament. L'any 1921, després del naixement de la seva filla Josefina, la família va haver d’abandonar la illa. El seu sogre juntament amb dos néts, fills del primer casament de la Manuela, varen marxar a Estats Units, mentre que en Joan i la seva família ho feien cap a Espanya, instal·lant-se a Barcelona ?on l’any 1922 naixia el seu segon fill, en Joan? on va començar a invertir part del seu capital, comprant l’Hotel España del carrer d’Avinyó.

A finals dels anys vint, va fer cap a Banyoles. L’any 1928 va comprar la finca del Mas Palau, a Barceló Morgat. També es va fer construir dues cases a la ronda Fortià. La primera l’any 1928, al número 3 d’aquest carrer, fent cantonada amb el carrer de Sant Martirià, i l’altra, construïda l’any 1932, al número 7.

En aquest anys també es varen instal·lar a Banyoles els seus dos germans. En Pere, al Mas Palau, on va morir el 19 de febrer de 1944 ?s’havia casat en primeres núpcies amb Francesca Vila Bonet amb qui va tenir un fill, en Salvador, nascut a Palau Sacosta el 1913, i en segones amb Maria Cadarset Noguer, amb qui va tenir tres fills: la Pilar, la Carme i en Rafael, nascuts a Sarrià de Ter entre 1916 i 1918? i en Rafael, que va anar a viure en una de les cases que en Joan havia construït a la ronda Fortià, on va morir el 31 de març de 1937. Estava casat amb la Clotilde Vidal Roussè, una francesa nascuda a Catllar, amb qui va tenir dues filles, la Teresa i la Joana.

En Joan per la seva part, sovintejava les seves estades entre Banyoles i la capital catalana, on es desplaçava amb el seu Hispano Suïssa, d'aquells que el xofer quedava separat per una mampara dels «senyors», i que estava conduït pel seu nebot Salvador, el fill d'en Rafael.

Quan va esclatar la Guerra varen passar a l'Espanya Nacional, mentre que el Mas Palau era ocupat l’any 1938 per l'estat major rus, que s'estaven al camp d'aviació de Martís. Després de la Guerra varen tornar a Banyoles, on l’any 1944 va morir la Manuela. La seva filla es va casar amb un tal Vendrell, un francès de pares banyolins, i es va quedar a Banyoles, mentre el seu fill Joan ho feia amb la Paquita Sorribas Canals, la filla gran d'en Joan Sorribas Collell-Mir, que l'any 1927 havia comprat la farinera que havia estat propietat d'en Melcior Barceló, i s’instal·laven a Barcelona. Joan Busquets tenia molta afició a les plantes, possiblement arrel de la seva estada a la illa caribenya, i va fer una gran plantació en uns camps de la seva propietat ?on després va haver-hi un camp de futbol que li deien el «Camp del centre»? on segons en Joaquim Estañol, fill del que n'era el masover, s'hi podien recollir unes «pomes que semblaven vellutades i unes figues a ratlles verdes i grogues, que es feia preparar en caixes i portava al seu hotel de Barcelona».

A finals dels anys cinquanta, va començar a vendre's les seves propietats, primer les terres i més tard el Mas Palau, que el va comprar el notari Antoni Sauras.

Va morir a Banyoles el 4 d'abril de 1965.

Bookmark and Share